Milletvekili İlhan Ahmet Beyazit Camii restorasyonuna hız verilmesini istedi

Değişim Hareketi (KİN.AL) Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Yunanistan Kültür Bakanı’na hitaben sunduğu soru önergesiyle Dimetoka’daki tarihî Beyazit Camii’nin yangın sonrası restorasyon sürecini meclis gündemine getirdi. Milletvekili, “Dimetoka’daki Beyazit Camii yangınıyla ilgili yargı süreci tamamlanarak restorasyona hız verilmeli” dedi.
Milletvekili İlhan Ahmet Beyazit Camii restorasyonuna hız verilmesini istedi

 

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, 22 Mart 2017 tarihinde çıkan yangında büyük hasar gören Meriç İli’ne bağlı Dimetoka’daki tarihî Beyazit Camii’nin (Çelebi Sultan Mehmet Camii) hâlâ tamamlanmayan yargı sürecini ve başlatılmayan restorasyon çalışmalarını meclise taşıdı.

İlhan Ahmet, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti başkanlığınca Şubat 2017’de verilen restorasyon izninin ardından kısa bir süre sonra Mart 2017’de çıkan yangınla ilgili hazırlanan itfaiye raporu ile adli ve idari soruşturma süreçlerine değindi:

“Restorasyon ve inşaat çalışmaları sürerken çıkan ve büyük zarara yol açan yangınla ilgili itfaiye raporunda, sorumlu müteahhitin ihmaline işaret edilmiştir. Yangının çıkış nedeni olarak, ahşap çatı kirişlerine düşen kaynak kıvılcımları gösterilmiştir. Adli soruşturmaya paralel Kültür Bakanlığı tarafından idari soruşturma da başlatılmıştır. Adli süreçte iki kez ertelenen dava hâlâ sonuçlanmamıştır.”

“Ahşap kubbenin manevi kaybına paha biçilemezken diğer unsurlarda 1 milyon Euro’nun üzerinde değer kaybı tahmin ediliyor”

Kültür Bakanı’nın dikkatine sunduğu soru önergesinde milletvekili, Avrupa ve Balkanlar’daki en eski Osmanlı mimari ve dinî eserlerinden biri olan Beyazit Camii’nin önemine vurgu yaparak yangında, kündekâri tekniğinin nadir örneklerinden olan ahşap kırlangıç kubbesinin tamamen yandığını, diğer ahşap kısımlarla birlikte taş duvarların, sütünların, pencerelerin ve minarenin tahribata uğradığını, ayrıca taşınmazların yanında yapıya ait içindeki diğer eşyaların da büyük zarar gördüğünü hatırlattı.

Milletvekili soru önergesinde manevi kaybın yanında değeri 1 milyon Euro’nun üzerinde bir maddi zarara dikkati çekerek, Kültür Bakanı’ndan adli ve idari soruşturma ile restorasyon süreçleri hakkında ayrıntılı bilgi istedi:

“Kubbesindeki ahşap mimarisinin orijinalliği gibi kendine has unsurlarının kaybını maddi olarak belirlemek mümkün olmamakla birlikte tarihî camide, yangında tahrip olan unsurların değerinin 1 milyon Euro’nun üzerinde olduğu kaydedilmektedir.

Bu bilgiler ışığında sayın bakana soruyorum;

a)Üzerinden iki buçuk yıl geçen bu yangın felaketinin ardından restorasyon çalışmaları ne aşamada?

b)Restorasyon çalışmalarını denetleyen yetkili kurum neresi?

c)Restorasyon için gerekli finansal kaynaklar nereden temin edilecek?

d)Restorasyonun tamamlanması için nasıl bir zaman çizelgesi öngörülüyor?

e)Caminin özellikle kubbesindeki gibi özgün mimarisini koruyacak hangi restorasyon yöntemi uygulanacak?

f)Bu tarihi kültür mirası yapıyı tamamlayarak yerel ekonomiye destek olacak şekilde bölgesel turizme ne zaman kazandırmayı planlıyorsunuz?

g)Yangın felaketini aydınlatmak için faillerin ortaya çıkarılması yolunda hangi adımlar atılmaktadır?”

https://www.trakya22.com adresinden 22 Kasım 2024, 18:03 tarihinde yazdırılmıştır.