Ciğer, Japonya TV’lerindeUluslararası bir medya şirketinin ‘National Borders’ isimli televizyon programı, Edirne ile Bulgaristan arasındaki kültür farklılıklarını ve Osmanlı döneminden günümüze ulaşan yapıların gösterileceği film için Edirne’nin tarihi ve turistik mekânlarında çekimler gerçekleştirdi. Japon ekip, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Selimiye Camii, Alipaşa Çarşısı, Selimiye Arastası ve Sarayiçi gibi tarihi mekânların yanı sıra Tarihi Ciğerci Bahri Bey işletmesinde de Edirne ciğerini hem öğrendi, hem de çekimlerini tamamladı. Program, başta Japonya olmak üzere tüm dünyada gösterilecek.
Uluslararası bir medya şirketinin ‘National Borders’ isimli televizyon programı, Edirne ile Bulgaristan arasındaki kültür farklılıklarını ve Osmanlı döneminden günümüze ulaşan yapıların gösterileceği film için 18-20 Haziran tarihleri arasında Edirne’nin tarihi ve turistik mekânlarında çekimler gerçekleştiriyor.
Şirketin Japonya ortaklığından Edirne’ye kamera çekimi gerçekleştirmek amacıyla gelen ekibi, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Selimiye Camii, Alipaşa Çarşısı, Selimiye Arastası ve Sarayiçi gibi tarihi mekânlarda çekimler gerçekleştirirken; Edirne’nin en önemli lezzetlerinden biri olan tarihi Edirne ciğeri ile ilgili de kamera çekimleri gerçekleştirdiler. Tarihi Ciğerci Bahri Bey işletmesinde gerçekleştirilen çekimlerde program sunucusu Murai Sachi, işletme sahibi Bahri Dinar ile birlikte Edirne ciğeri hazırlamanın püf noktalarını öğrenirken; ciğeri tadarak tüm dünyaya tanıttı.
Başta Japonya olmak üzere tüm dünyada gösterilecek programın çekimlerinin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Japon ekibin Türkiye rehberi Mine Yapar, ‘National Borders’ televizyon programının Edirne’de çekimler gerçekleştirdiğini söylerken; “Burada başlamamızın sebebi Edirne’yle Bulgaristan arasındaki kültür farklılıklarını ve Osmanlı döneminden gelen yapıları incelemektir. Bu program, Japonya ve dünya kanallarında yayınlanacak. Dolayısıyla program çekimlerinde de meşhur tava ciğeri çekerken, en ünlü yerlerden biri olduğu için Bahri Bey’i tercih ettik. Mimar Sinan, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Selimiye, Alipaşa ve Arasta Çarşısı, Sarayiçi gibi yerlerde çekim yaptık. Kırkpınar Festivali’ne denk getiremediğimiz için programımızı buradaki 2 pehlivanımızla güreş yapar gibi bir sekans da çektik” ifadelerine yer verdi.
“Bizim için gurur verici”
Edirne ciğerini tüm dünyaya tanıtan Tarihi Ciğerci Bahri Bey işletme sahibi Bahri Dinar ise Edirne tanıtımlarının devam ettiğini belirtirken; “İşletmemiz bir tanıtım platformu gibi oldu. Bugün Japonya’dan bir ekip var. Edirne’nin bütün tarihi, turistik ve kültürel yerlerini çekiyorlar. Tabi ki bu çekimler de tava ciğersiz olmazdı. -Kendilerine tava ciğerin yapılışını anlatıyoruz. Buradan da Bulgaristan’a gidecekler ve orada çekimleri tamamlayıp ülkelerine dönecekler. Bizim için çok gurur verici bir durum. Kırkpınar’ı, Selimiye’yi ne var ne yoksa çektiler. En son ciğeri çekiyorlar. Biz bu durumdan çok mutluyuz. İnşallah daha çok olsun ki ne kadar çok olursa Edirne’mizin, güzel kentimizin tanıtımı çok olur. Güzel bir gün geçiriyoruz” dedi. Açıklamaların ardından Japonya ekibi, tarihi tava ciğerini tatma şansı da yakaladılar.
https://www.trakya22.com adresinden 22 Kasım 2024, 21:10 tarihinde yazdırılmıştır. |