Fethin 658’inci Yılına Görkemli Kutlama

Edirne’nin fethinin 658’inci yıldönümü kutlamaları fetih yürüyüşü ile başladı. Edirne Valiliği tarafından düzenlenen fetih töreni, mehter takımı eşliğinde oluşturulan kortejin 25 Kasım Stadyumu önünden Atatürk Anıtı’na kadar gerçekleşen yürüyüşü ile başladı.
Fethin 658’inci Yılına Görkemli Kutlama

Edirne’nin fethinin 658’inci yıldönümü kutlamaları fetih yürüyüşü ile başladı. Edirne Valiliği tarafından düzenlenen fetih töreni, mehter takımı eşliğinde oluşturulan kortejin 25 Kasım Stadyumu önünden Atatürk Anıtı’na kadar gerçekleşen yürüyüşü ile başladı. Fetih kutlamalarında açıklama yapan Yüzbaşı Durmuş Bozkurt, “Rumeli’nin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’nin fethedilmesi ile “Şarkın Demir Kilidi” ele geçirilmiş, Balkanlarda ve Avrupa’da fetih hareketleri başlatılmıştır.” Dedi.

Fetih töreni için Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Erdin, AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler, 25 Kasım Stadyumu önünde bir araya geldi.Mehter takımına, temsili padişah kıyafeti giymiş atlı çocukların eşlik ettiği gösteri vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Törenlerin gerçekleştiği Atatürk Anıtı önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Edirne Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile devam eden kutlama programı Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasıyla sona erdi.

“Edirne Şarkın Demir Kilididir”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Yüzbaşı Durmuş Bozkurt,  Edirne’nin fethinin Türk tarihinde mümtaz bir yeri, ayrı bir anlamı olduğunu vurgulayarak; “Mehmet Akif Ersoy’un Edirne isimli şiirinde de ifade ettiği gibi Edirne Şarkın Demir Kilididir. Meriç, Tunca ve Arda Nehirlerinin birleştiği ve çeşitli yönlerden gelen yolların kesiştiği bir noktada bulunan Edirne, stratejik öneme sahiptir. Rumeli’nin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’nin fethedilmesi ile “Şarkın Demir Kilidi” ele geçirilmiş, Balkanlarda ve Avrupa’da fetih hareketleri başlatılmıştır.

“Padişahların Edirne’de yaşamaları kentin önemini arttırmıştır”

Edirne’nin Osmanlı’nın Rumeli yönünde yaptığı fetih hareketlerinde, askeri bir üs olarak kullanıldığını, padişahların Bursa yerine Edirne’de yaşamaya başlamaları ile şehrin öneminin daha da arttığını dile getiren Yüzbaşı Durmuş Bozkurt; “Bunların sonucu olarak şehrin nüfusunda da, önemli artış meydana gelmiştir. Edirne’nin fethi, Balkanlar ve Avrupa tarihi için dönüm noktası olduğu gibi, İstanbul’un fethi de kolaylaştırmıştır. Tarihinde birçok zafer bulunan, Selanik’ten Musul’a, Pozantı’dan Edirne’yekadar yurdumuzun dört bir yanında görev yapmış olan ve sancağında İstiklal Madalyası bulunan 54’üncüMekanize Piyade Tugay Komutanlığının,Karargâh binası olarak kullanılan Müşirlik Binası, ordu millet bütünleşmenin en güzel örneğidir” şeklinde konuştu.

“Edirne halkına ve Yüce Türk Milletine şükranlarımızı sunarız”

Yüzbaşı Durmuş Bozkurtkonuşmalarını söyle sürdürdü;“Türk milleti, asker milletidir”sözünün en iyi temsilcilerinden biri olan Edirne Müdafii Şükrü Paşa vasiyetinde, “Düşman hatları geri geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın. Etimi itler ve kuşlar çeke çeke yesinler, fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam kefenim, lifim, sabunum çantamdadır. Beni bu mahale gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikeceklerdir” diyerek Türk askerinin halkı için verdiği mücadele iradesini göstermiştirRengini kanımızdan alan, bağımsızlığımızın sembolü al bayrağımız, dalgalanmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacaktır. Bu duygularla başta Ulusumuzun Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanı ve milleti için bir saniye tereddüt etmeden hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anar, kahraman gazilerimize ve böyle bir ordu yetiştirdiği için Edirne halkına ve Yüce Türk Milletine şükranlarımızı sunarız”

Anıt önünde düzenlen kutlamalar, Edirne Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi Öğrencilerinden Seyfettin Fatih Hasan’ın  ‘EDİRNEM’ adlı şiirini okuması ile sona erdi.Edirne Valiliği himayelerinde İl Kültür Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen “Edirne 100 Yaş Üstü Eserler Fotoğraf Sergisi”nin açılışı Saraçlar Caddesi’nde yapıldı.Saraçlar Caddesi’nde kurulan platformda Meriç İlkokulu Öğrencilerinden oluşan Mehteran takımı gösteri yaptı. Gösteriler Kakava Şenlikleri için kente gelen yerli ve yabancı misafirler tarafından ilgiyle izlenerek cep telefonlarına kaydedildi.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:41 tarihinde yazdırılmıştır.