Tolga Baykal Ceylan'ın Kaybolması

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kırklareli'nin Demirköy İlçesine Bağlı İğneada'da Tolga Baykal Ceylan'ın 2004 Yılında Kaybolması İle İlgili İncelemelerini Tamamladı
 Tolga Baykal Ceylan'ın Kaybolması TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde Tolga Baykal Ceylan'ın 2004 yılında kaybolmadan önce uğradığı yerler, temas kurduğu kişilerle görüşme ve incelemelerini tamamladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Firik ve Adalet Müfettişi Mecit Gürsoy, jandarma yetkilileri öncülüğünde Ceylan'ın eşyalarının bulunduğu İğneada beldesine bağlı Beğendik köyü balıkçı barınağının inşaatının devam ettiği bölgeye gitti. Üskül ve komisyon üyeleri, ilgililerden olayla ilgili bilgi alarak, çevrenin fotoğraflarını çekti.

Üskül ve beraberindekiler daha sonra Ceylan'ın Bulgaristan'a sınır olan Beğendik köyünde temas kurduğu kişilerden bilgi alarak, yasadışı yoldan sınır geçişleri hakkında köy sakinlerine bazı sorular yöneltti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, yaptığı açıklamada, Tolga Baykal Ceylan ile ilgili araştırma çalışmalarını bugün burada tamamladıklarını, dün olayın tanığı olabilecek, onu görmüş olan, onunla herhangi bir biçimde ilişkisi olanlarla görüştüklerini söyledi.

Bugün Ceylan'ın gittiği belirtilen mekanları dolaştıklarını ifade eden Üskül, 'Dün İğneada Jandarma Karakolunda incelemeler yaptık. Tolga Baykal Ceylan ile ilgili olarak şu anda hem Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığı hem de biz çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biraz daha bilgiye ulaşma ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde çok daha ayrıntılı bir açıklama yapabilecek duruma geleceğiz' dedi.

- CEYLAN'IN KAYBOLMASI-

Bugüne kadar yaptıkları incelemeye göre şu anda göründüğü kadarıyla Tolga Baykal Ceylan'ın gözaltında kaybolan bir kişi olmadığını bildiren Üskül, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Çünkü hiçbir zaman gözaltına alınmadığını tespit ettik. Jandarma karakol kayıtlarını inceledik. Kendisinin kimlik tespiti yapılmış, inceleme yapılmış ama karakola hiç götürülmemiş. Nezarete alınmamış, dolayısıyla Ceylan'ın gözaltına kaybolduğunu söyleme imkanına sahip değiliz. Bunun tersi geçerli görünüyor.

Türkiye'de, dünyanın başka ülkelerinde olduğu gibi zaman zaman insanlar kayboluyorlar. Araştırılıyor. Devletin görevi bunlarla ilgili incelemeler, araştırmalar yapmaktır. Bizde şu anda hem savcılık olarak, hemde meclis olarak kaybolmuş bir kişiyle ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Gözaltında kaybolmuş değil, bu önemli. Çünkü bizim, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonumuzun kurduğu alt komisyonun görevi gözaltına kaybolanlarla ilgili bir çalışma yürütmek. Biz başlangıçta Ceylan'ın gözaltında kaybolmuş olabileceği noktasından hareket ederek bir çalışma başlattık.

Şunu tespit etmiş durumdayız ki Tolga Baykal Ceylan gözaltında kaybolmuş birisi değildir. Yaşıyor olduğunu umut ediyoruz. Yurt dışına çıkmış olabilir, bu konuda da kesin bir kanıt şu anda yok ama bir ihtimaldir. Yurt dışına gittiyse yaşıyor olma ihtimali vardır. Öyle olmasını ümit ediyoruz. Ümit ediyoruz ki kendisi herhangi bir biçimde bütün bu çalışmalardan haberdar olur ve yaşıyorsa annesini arayıp 'ben şuradayım hayattayım' der. Beklentimiz bu.'

Eski Beğendik Köyü Muhtarı Necdet Tutuk, o dönemde kendisinin muhtar olduğunu ve kimlik tespitinden sonra Ceylan'ı bir otomobille İğneada beldesine gönderdiklerini belirtti.

Muhtar Zeki Ercan da Ceylan'ın köye geldiğinde yaşananlar hakkında bildiklerini komisyona anlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Tolga Baykal Ceylan, arkadaşlarının tatil daveti üzerine 2004 yılında gittiği Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde kaybolmuştu. Ceylan'ın bulunması için oluşturulan komisyon üyeleri, çalışmalarını sürdürüyor.
 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 14:33 tarihinde yazdırılmıştır.