Kırkpınar Ağasının ağalığı elinden alındı

1 MİLYON 522 BİN TL’NİN 864 TL’Sİ ÖDENMEDİ Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Ahmet Çetin’in ağalık bedelinin yarısından fazlasını ödemediği gerekçesiyle ağalığının fes edildiğini açıkladı
Kırkpınar Ağasının ağalığı elinden alındı


Geçen yıl 657. Kırkpınar Güreşleri Ağalığı için açılan Koç İhalesini kazanan Ahmet Çetin’in Kırkpınar Ağalığı, Ağalık Şartnamesinin şartlarını yerine getirmediği için iptal edildi. Ahmet Çetin’in bugüne kadar ödediği 658 bin TL ile 91 bin 320 TL’lik kesin teminat bedeli şartname gereği belediyeye gelir olarak kaydedilecek, ödenmeyen bedel ile ilgili yasal takip başlatılacak ve 657. Kırkpınar Ağalığı için Koç İhalesi tekrardan yapılacak. İptal kararını kamuoyu ile paylaşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ahmet Çetin’in 1 milyon 522 bin TL bedelle 657. Kırkpınar Ağalığına en yüksek teklifi vererek, ağalık ihalesini kazandığını ancak bugüne kadar bu paranın 658 bin TL’sini ödediğini,  864 bin TL’sini ise ödemediği söyledi. 


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili Belediye Meclis Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Gürkan, bu yıl 9-15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 657. Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’de 120 civarında yağlı güreş yapıldığını ifade eden Başkan Gürkan, “Türkiye’de gerçekleştirilen 120 yağlı güreşin yaklaşık 100 tanesini belediyeler organize ediyor. Kırkpınar, bu 120 yağlı güreşin içerisinde farklı bir yere sahip. Kırkpınar, yağlı güreşlerin olimpiyatı, nirvanası” dedi.


SÜRECİ ANLATTI


Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 4 ana direği olduğunu belirten Gürkan, “Kırkpınar Ağalık Müessesesi, Kırkpınar Cazgırı, Pehlivanlar, davul ve zurna yağlı güreşin olmazsa olmazıdır.  Bunlardan hangisini çıkarırsanız o yağlı güreş eksik kalır, öksüz kalır. Nereye giderseniz gidin yağlı güreşlerin mutlaka ağası, pehlivanı, cazgırı, davul ve zurnası vardır. Yağlı güreşin doğal ritüelidir bu. Kırkpınar’ın Edirne’de yapılmaya başlandığı 1923’ten bu yana bir ağalık müessesesi Kırkpınar ile birlikte devam ediyor. Her yıl güreşlerin son günü olan Pazar Günü; Kırkpınar alanında orada bütün seyircilerin gözü önünde, canlı yayında resmi olarak 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olarak bir ağalık ihalesi gerçekleştiriliyor. Kanun çerçevesinde bir ihale nasıl yapılması gerekiyorsa o şartlarda ihale yapılıyor. İstekliler, belli bir dosya ücreti yatırıyor, ihaleye giriyor, ihale herkesin gözü önünde açık ve şeffaf  bir şekilde gerçekleştiriliyor. Orada ağa adayları yarışıyor. En çok payı veren; Ağalık Koçu’nu satın almış oluyor. Kendisiyle sözleşme ve senet imzalıyoruz. Ardından o kişi bir sonraki yılın Kırkpınar Ağası olarak ilan ediliyor. Bir yıl boyunca ağalık unvanını kullanıyor. Bir sonraki yılın güreşlerini yapıyoruz. Ardından bir sonraki yılın ihalesi yapılıyor. Süreç bu şekilde ilerliyor”diye konuştu.


ŞARTNAMEYE GÖRE AĞALIK BEDELİ 3 EŞİT TAKSİTLE ÖDENMELİYDİ


2017 yılında yapılan ihale hakkında bilgi veren Gürkan, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız 2018 yılının yanı 657. Kırkpınar Ağalık İhalesine epey yüksek bir katılım olmuş ve epey çekişmeli bir ihale gerçekleşmişti. İhale sonucunda da Ahmet Çetin; 1 milyon 522 bin TL bedelle 657. Kırkpınar Ağalığına en yüksek teklifi vererek, ağalık ihalesini kazandı. Tabi biz ağalık ihalesine katılan herkese şartnameyi veriyoruz. İhale bittiğinde de şartname ve senet imzalatıyoruz. Ağalık Koç Satış Şartnamesinin 7 maddesine göre koçu kazanan kişinin satış bedelinin yüzde 6’sını kati(kesin) teminatını yatırması şarttır. Buda geçen seneki teklife göre 91 bin 320 TL yapıyor. Yine şartnameye göre Koç parasının tamamı Belediyeye; 4 Ağustos, 8 Eylül, 6 Ekim 2017 tarihlerine kadar 3 eşit taksitle ödenecekti. Aksi takdirde; geçici ve ek teminat ile ödenen taksit belediyeye gelir kaydedilir. İhale taksidi ödenmediği zamanda İcra İflas Kanuna göre ihalenin iptali gerekir” dedi.


1 MİLYON 522 BİN TL’NİN 864 TL’Sİ ÖDENMEDİ


Kırkpınar’a da gölge düşürmemek için Ahmet Çetin ile çeşitli görüşmeler yaptıklarını anlatan Gürkan, “Ahmet Çetin’in bazı istekleri oldu. Ama bir ihaleye girerken, ihale şartlarını da önceden kabul etmiş oluyorsunuz. Sonradan o şartlar değişmez. Ahmet Çetin’i sözlü ve yazılı olarak uyardık. O da istekleri karşılanmadığı gerekçesiyle bugün itibariyle ihalede öne sürmüş olduğu 1 milyon 522 bin TL’nin 658 bin TL’sini yatırmıştır. 91 bin 320 TL de kesin teminat yatırmıştır. O bunun dışında. İhaleyi aldığınızda kesin teminatı yatırsınız, ihale bittiğinde bu teminat size geri ödenir. Eğer şartlarını yerine getirmezseniz bu kati teminatta kuruma gelir olarak kaydedilir. 864 bin TL ödenmeyen rakam vardı. Bizde bu nedenle 657 Kırkpınar Ağalı İhalesini iptal ettik. Şimdi tekrardan ihaleye çıkacağız. 657. Kırkpınar Ağasını tekrar belirleyeceğiz. Bu Ahmet Çetin ile kişisel bir mesele değildir. Onun da mutlaka kendine göre gerekçeleri vardır. Bizimde uymak zorunda olduğumuz kanunlar, kurallar, şartlar, ihale şartnamesi vardı. İhale şartnamesine uyulmadığı için biz bu ihaleyi iptal etmek zorundayız. Kişisel bir çatışma, tartışma, kavga söz konusu değildir” şeklinde konuştu.


Gürkan, en kısa zamanda yeni bir ihale gerçekleştireceklerini ve bu ihalenin de herkesin gözü önünde; şeffaf bir şekilde yapılacağını söyledi. Ödenmeyen bedelle ilgili de yasal takip başlatılacak.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 05:34 tarihinde yazdırılmıştır.