Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ'da Çevre Düzeni Planına Göre, Sanayi Alanında Kalan ve Çevresel Kirlilik Oluşturmayan Tesisler İçin Yatırım İzni Verileceğini Söyledi.
Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tekirdağ'da çevre düzeni planına göre, sanayi alanında kalan ve çevresel kirlilik oluşturmayan tesisler için yatırım izni verileceğini söyledi.

Bakan Eroğlu, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma etkinlikleri dönüşü uğradığı Tekirdağ'da Aa muhabirinin sorularını yanıtladı.

Eroğlu, 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, sanayi alanında kalan ve çevresel kirlilik oluşturmayan tesisler için 1/25000 ölçekli Tekirdağ İl Çevre Düzeni Planı'nın onayı beklenmeksizin çevre kirliliğine yol açmayan sanayi tesislerinin yatırımına Bakanlığının izin vereceğini belirterek, Tekirdağ Merkez İlçenin içme suyunu karşılamak için de çalışmaların başladığını bildirdi.

Eroğlu, Tekirdağ'ın Naip Köyü'nde kurulacak Naip Barajı'nın 21 Mart'ta ihaleye çıkacağını da kaydetti.

-ERGENE'NİN TEMİZLENMESİ ÇALIŞMALARI-

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut da, Ergene Havzası'nın temizlenmesi için Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek Başkanlığı'nda "Mahalli İdareler Birliği"nin kurulacağını belirtti.

Akbulut, "Çevre ve Orman Bakanlığı, iki yıl önce 1/100000'lik çevre planlarını onaylamıştı. Çevre Bakanımızın talimatıyla bu planlarla, eski 1/25000'lik planlara uygun ve kirlilik yaratmayan sanayicilere ek inşaat için izin verilecek. Ergene nehri kirliliği için de birtakım önlemler alındı. Bu önlemler, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek başkanlığında, Mahalli İdareler Birliği'nin kurulmasıyla alınacak. Bu idareye, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri ve diğer Bakanlıklar maddi yönden destek verecek. Mahalli İdareler Birliği'ne tüm belediyeler ortak olacak. Ergeninin temizlenmesi yönünde proje üretecekler, uygulayacaklar ve kurallara uymayanlara ceza verecek" diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın aldığı bu karar doğrultusunda, şu an Tekirdağ'da yatırımı bekleyen 100'ün üzerinde sanayiciden, çevresel kirlilik yaratmayanlara, 1/25000'lik Tekirdağ İl Çevre Düzenleme Planı'na bağlı kalmaksızın Bakanlık izninden yararlanabilecekleri ifade edildi.

Marmara Havzası Koruma Eylem Planı Taslak Raporu'na göre, Türkiye'nin önemli sanayi bölgesi olan Tekirdağ'da toplam bin 237 sanayi tesisi bulunuyor. Bu tesislerin 871'i, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde yer alıyor.

 (Anadolu Ajansı)

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 08:17 tarihinde yazdırılmıştır.