EDİRNE’DE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ YENİDEN CANLANIYOR.
Edirne Demirhanlı köylerindeki evlerinde İpek Böceği üretimine başlayan Ziraat Teknikeri Süreyya Türker ve Erkan Göçmen Edirne de unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Demirhanlı köyünde atıl vaziyette bulunan evlerini, Bursa Kozabirlik Genel Müdürlüğünden aldıkları destek ile dezenfekte edip ipek Böceği üretebilecek hale getiren Türker ve Göçmen dört paket böcekle başladıkları üretimi başarıyla tamamladılar.
“Bu yıl kendimi staj yapan bir üretici olarak kabul ediyorum…Önümüzdeki yıllarda edineceğimiz tecrübelerle ipek böcekçiliğini ilimizde yeniden canlandıracağız.” Diyen Erkan Göçmen; “ bu iş için ilimizdeki tek sıkıntı yok olmaya terk edilmiş durumda ki dut ağaçları… Bunun içinde çevremizdeki köylüleri uyarıp dut yetiştiriciliğini teşvik etmelerini sağlayacak çalışmalar yapacağız.” Dedi.
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ;
Yılda sadece bir kez üretilebilinen İpek Böceği; merkezi Bursa’da olan Kozabirlik Genel Müdürlüğünün tohum üretim işletmesinde böcek haline dönüştürülüp üreticilere besleyecekleri miktara göre paketlenerek ücretsiz olarak teslim ediliyor. 40 günlük beslenme süresi olan böceklerin, ipek böceği kozası haline gelmesinin ardından yapılan hasat kilogram başına 40 TL civarında bir ücretle Koza Tarım Satış Kooperatiflerine satılıyor.
Üretim aşamasında her türlü teknik ve ulaşım desteği kooperatifler tarafından bedava karşılananbir paket ipek böceği; 30 metrekare büyüklüğünde kapalı alan üretilebiliyor ve yaklaşık 40 kilogram koza elde ediliyor. Bir paket ipek böceği üretmek için 40 civarında dut ağacı gerekiyor.
Haber Videosu
https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 08:31 tarihinde yazdırılmıştır. |