Atatürk hakkında belgesiyle şok açıklamaHabertürk yazarı Murat Bardakçı, Yıldız Sarayı'nın bazı bölümlerinin kumarhane olarak işletilmesi olayının ayrıntılarını yazdı.
Kumarhaneye çevrilen Yıldız Sarayı Önceki gün bir iftara katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yıldız Sarayı’nın bir zamanlar kumarhane ve meyhane olarak kullanıldığını” söyledi. Bugün bu sayfada, Cumhurbaşkanı’nın sözünü ettiği “Yıldız Kumarhanesi” hadisesinin kısa bir kronolojisini veriyorum. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki akşam bir iftarda yaptığı konuşmada, “Yıldız Sarayı’nın bir zamanlar kumarhane ve meyhane olarak kullanıldığını” söyledi. Yıldız’ın bir zamanlar kumarhane hâline getirildiğini ilk defa bundan birkaç sene önce yine bu sayfada yazmıştım. Aradan geçen yıllar boyunca devlet arşivlerinde çalıştım, o zamanın gazetelerini taradım ve bu konu ile ilgili bir hayli belge ve kayıt buldum. “Yıldız Kumarhanesi” hakkında topladığım evrakı yakında kitap olarak yayınlayacağım. Bugün, Cumhurbaşkanı’nın da sözünü ettiği konunun, yani “Yıldız’ın kumarhane ve meyhane yapılması” macerasının kronolojisini Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri’nde bulunan bazı belgelere dayanarak vermekle yetiniyorum. İşte, Cumhuriyet’in ilânından hemen sonra, Yıldız ile diğer bazı saraylar hakkında alınan kararlar ile uygulamaların özeti: DOLMABAHÇE KİRALANDI -Maliye, 1924’te Dolmabahçe Sarayı’nın karşısında bulunan mefruşat deposu, itfaiyye kalemi, yoklama dairesi, veliahd mutfağı, ahır, odalar ve mutfak kısımlarını Galata’da Bağdat Hanı’nda Human ve Şürekâsı Şirketi’nin Genel Müdür Vekili Mösyö Kohen isminde bir Museviye yıllık 1200 lira bedel ile ve üç seneliğine kiraladı. 16 Şubat 1924 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Çırağan Sarayı’nda daha önce Şehzade Osman Fuad Efendi tarafından kullanılan bina ile Hilâfet Mızıkası Dairesi, Sultanahmet’te bulunan ve yanmış olan Baytar Mektebi’ne tahsis edildi -Aynı senenin 3 Mart’ında da, Topkapı Sarayı “içerisinde bulunan kıymetli eserlerin muhafazası ve İstanbul’a gelecek olan ziyaretçilerin gezebilmeleri” maksadıyla ve yine Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul Âsâr-ı Atîka Müzesi’ne, yani bugünün Arkeoloji Müzeleri’ne bağlandı. -1 Haziran 1924’te yine Bakanlar Kurulu Kararı ile, Meşrutiyet’in ardından birkaç sene boyunca Maarif Nezareti tarafından idare edilen ve daha sonra Hazine-i Hassa Müdüriyeti’ne devredilen Yıldız Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi’ne verildi. Sultan Abdülhamid’in hususî kitaplığı sayılan Yıldız Kütüphanesi bugün “İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kitaplığı” olarak kullanılıyor ve kütüphanedeki çok kıymetli bazı eserlerin geçtiğimiz senelerde çöpe atılmaları hâlâ tartışılıyor. -Maarif Vekâleti, 4 Haziran 1924’te daha önce Topkapı Sarayı’nda bulunan ve ziyafetlerde kullanılmak maksadıyla Yıldız Merasim Dairesi’ne götürülmüş olan 561 adet Sevr porseleninin Topkapı’ya iadesini istedi. Talep, Bakanlar Kurulu’nun gündemine geldi ve 20 Temmuz 1924’te çıkartılan kararname ile 561 parça porselen, Topkapı Sarayı’na gönderildi. -27 Temmuz 1924 tarihli kararname ile ve halkın istifadesine sunulması maksadıyla, Yıldız Sarayı’nın bahçesi Belediye’ye kiralandı
Yıldız Sarayı’nda oyun ve dans salonları teşkiline izin veren 27 Ağustos 1924 tarihli Bakanlar Kurulu kararı. Kararın altında “Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal”in, “Başvekil İsmet”in ve diğer bütün bakanların imzaları bulunuyor.
https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 00:19 tarihinde yazdırılmıştır. |