31 yıl görev yaptı aynı kurumdan emekli oldu ve bugün adayPancar üreticisinin dertleri ile dertlenen Mestan Aktop, 31 yıl görev yaptığı aynı kurumdan emekli oldu ve bugün, Panko Birlik Yönetim Kurulu seçimleri için üretici ortaklarını gezerek aday olduğunu açıkladı.
1961 doğumlu iki çocuk babası olan, Pancar üreticisinin Mestan Çavuş olarak tanıdığı Mestan Aktop, Panko Birlik Yönetim Kurulu seçimleri için üretici ortaklarını gezerek aday olduğunu açıkladı.
Aktop, “Trakya Halkına sesleniyorum; Kırklareli, Tekirdağ, Edirne, İstanbul’un Çatalca’ya kadar olan kısmına 86 yıldır hizmet veren fabrikamıza sahip çıkalım.” diyerek sahaya indi.
1926’dan bu yana çiftçisinin yüzünü güldüren Alpullu Şeker Fabrikası, 5 yıldır pancar üretiminin azalmış olması sebebiyle üretim yapmıyor.
11 bin dekar arazinin ekimi için taahhüt alındı. Fabrikanın yeniden üretime geçmesi için ise en az 100 bin ton pancar gerekiyor. Yani Trakya’da en az 12 bin dekar toprağa pancar ekilmesi gerekiyor.
Çünkü; Alpullu Şeker Fabrikası bir fabrikadan ziyade, Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşayan en büyük tarihi. Fabrikayı 20 Aralık 1930’da ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı ve hatırasına odasının bulunduğu fabrika, yeniden üretime geçtiği takdirde, yaklaşık 1500 kişinin istihdam edileceğini ve kayıtlı 100 bin üye 400 bin ailesi olan güçlü bir kurum olan Alpullu Şeker Fabrikasının şalterinin kaldırma zamanının geldiğini belirten Mestan Aktop ( Mestan Çavuş ):
“ Ayrıca 1 dekar pancar 10 dekar çam ormanının sağladığı oksijeni veriyor. Bu hava kirliliğinin de önüne geçilmesi için önemli bir faktör.
Aslında pancarın bölge için diğer avantajı. İşlenen pancarın %30 u küspe olarak çıkıyor. Bunun bir kısmı da hayvancılık yapan çiftçimize hibe olarak veriliyordu,
Alpullu Şeker Fabrikası Trakya’mıza çok büyük bir değer katıyor. Bu fabrikanın bacasının tütmesi demek eski para ile 150 trilyonluk bir katma değerin Trakya’ya girmesi demek. Bu sadece çalışanlar için değil hayvan besicisinden nakliyecisine hatta köy esnafına kadar herkese gelir sağlıyordu.” Doğal pancar şekeri kadar önemli bir şey yoktur, diyen Mestan Aktop, Şeker pancarı yok olduğunda yerine sağlıksız nişasta bazlı ürünler piyasaya sürülmeye başlandı. Mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen, Nişasta parçalanarak glükoza, ardından glükoz da fruktoza dönüştürülüyor. Yani mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerde yüksek oranda fruktoz yani meyve şekeri var, Fruktoz, tokluk hissi uyandırmıyor. Pancar şekerinin yerini almaya çalışan mısır şurubu insan sağlığına olan etkisi araştırılıyor. Kronik hastalıklara ve kansere yol açtığı ile ilgili araştırmalar mevcut. Tokluk hissi vermeyen, kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şekerin bilinen ve tartışmasız kabul edilen en önemli etkisi, beyinde tokluk hissini uyarmıyor olması. Tıp otoriteleri, fruktozlu gıda ürünlerinin şişmanlatıcı etkisi üzerinde hemfikir. Bağımsız bilim adamları, fruktozun obeziteye ve metabolik sendroma yol açtığını ileri sürüyor. Bebek mamalarından tutun da yediğimiz tüm tatlılarda kullanılmaya başlandığı acı bir gerçeğimiz. Bu da yeni doğacak olan nesiller için kanser oranını daha da artacağı anlamına geliyor. https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 07:35 tarihinde yazdırılmıştır. |