Ortadoğu'da dengeler değişti

GEÇMİŞTE NELER OLMUŞTU? Şii lider Nimr'in idamı sonrası yaşanan krizde bazı ülkeler Suudları izleyerek İran'la diplomasiyi kesti. Ortadoğu'da yeni dengeler oluştu.
Ortadoğu'da dengeler değişti

İdam krizi sonrası Ortadoğu'da yeni dengeler


Şii lider Nimr'in idamı sonrası yaşanan krizde bazı ülkeler Suudları izleyerek İran'la diplomasiyi kesti. Ortadoğu'da yeni dengeler oluştu.

Suudi Arabistan ve İran arasında, Şii lider Nimr el-Nimr'in geçen cumartesi günü idam edilmesinin ardından başlayan kriz, tüm dünyada yankı bulurken Ortadoğu'da mezhep gerilimi konusunda endişe yarattı. Bazı ülkeler Suudları izleyerek İran'la diplomatik ilişkilerini kesti ya da seviyesini düşürdü.
Krizin ardından Ortadoğu'da yeni dengeler oluştu.


ANA AKTÖRLER


SUUDİ ARABİSTAN


İran'da Nimr'in idamına tepki gösteren protestocuların elçiliğini ve konsolosluğunu basmasının ardından Riyad, İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kesti. Ardından uçuşları iptal etme ve Suudi Arabistan vatandaşlarının İran'a gitmesini yasaklama kararı alındı

İRAN


Diplomatik misyonlara saldırının ardından İranlı yetkililer, olayı kınadı, 40 gösterici gözaltına alındı. Ancak önceki gün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, söylemini sertleştirerek "Suudi Arabistan'ın işlediği cinayeti saklayamayacağını" söyledi. Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de dün, Batılı güçlerle varılan nükleer anlaşmaya atıfta bulunarak Suudi Arabistan'ın son iki buçuk yıldır İran'ın diplomasisine karşı çıktığını ve gerilim yaratmaya çalıştığını söyledi.


RİYAD'IN YANINDAKİLER


BAHREYN


Şii nüfusun çoğunlukta, ancak Sünni bir monarşinin başta olduğu Bahreyn, Suudi Arabistan'ın ardından Tahran'la ilişkileri kesen ilk ülke oldu. Bahreyn dün, ülkede "İran destekli bir terör hücresinin" ortaya çıkarıldığını duyurdu. Ada krallığında halkın sık sık gösteri düzenlemesi yönetimi endişelendiriyor. ABD'nin beşinci filosu ülkede bulunuyor.


SUDAN


Afrika ülkesi, İran'la diplomatik ilişkilerini kesti. Bir zamanlar İran'a yakın olan Sudan, petrol zengini Güney Sudan'ın 2011'de ayrılmasının ardından Suudi Arabistan'a bağımlı oldu.


BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (BAE)


Yedi emirlikten oluşan petrol zengini ülke, Tahran elçisini geri çağırdı. İlişkileri tamamen kesmemesinin nedeni, İran'la olan ticari bağları.


KUVEYT


Kuveyt, Tahran elçisini geri çağırdı, ancak ilişkilerin nasıl etkileneceği henüz net değil. Petrol zengini ülkede Şii ve Sünniler barış içinde yaşıyor.


ÜRDÜN


Sünni çoğunluktaki nüfusa sahip Ürdün, Suudi Arabistan'ın yakın müttefiki ve Körfez'in mali yardımlarından faydalanıyor.


TAHRAN'IN MÜTTEFİKLERİ


LÜBNAN HİZBULLAHI


İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesinin ardından, Hizbullah 1982'de İran'ın yardımı ile kuruldu. Hizbullah, bölgedeki İran destekli ana gruplardan biri.


BEŞAR ESAD


İran, 1980'lerden bu yana Suriye'deki Esad rejiminin en büyük destekçisi. Suudi Arabistan ise Esad'ı devirmeye çalışıyor.


IRAKLI Şİİ LİDERLER


Irak'ta Şiiler günlerdir sokaklara dökülerek Riyad'ı protesto ediyor, dini liderlerden de sert açıklamalar geldi.

ARABULUCULAR


UMMAN


Sultanlık, İran'la tarihi bağlara sahip. Ülke, İran ve ABD arasındaki, nükleer anlaşma ile sonuçlanan gizli görüşmelerde aracı rolü üstlendi. Umman, Suudi Arabistan'ın misyonlarına yapılan saldırı karşısında 'üzüntü duyduklarını' bildirmekle yetindi.


IRAK


Tahran'a dün ziyarette bulunan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, iki ülke arasında arabulucu olmayı teklif ederken, "Hem İran hem de Arap kardeşlerimizle sağlam ilişkilerimiz var, bu yüzden sessiz kalamayız" dedi. Riyad'dan bu teklife yanıt gelmedi.

DİĞER BÖLGESEL GÜÇLER


İSRAİL


İsrail; nükleer programı, uzun menzilli füzeleri ve İsrail karşıtı silahlı gruplara olan desteği nedeniyle İran'ı en büyük tehdit olarak görüyor. İsrail'in S. Arabistan'la doğrudan teması olmasa da, iki ülke İran'ın artan etkisi konusundaki endişeleri nedeniyle yakınlaştı.


FİLİSTİN


Filistin yönetimi, Nimr'in idamını "Riyad'ın terörle mücadele çabalarının parçası" diye niteledi. S. Arabistan, yılda 200 milyon dolar sağladığı Filistin yönetiminin en büyük mali destekçisi. İktidardaki Fetih'in İran'la ilişikileri ise, Tahran'ın Hamas'ı desteklemesi nedeniyle gergin.


YEMEN


Arap dünyasının en yoksul ülkesi, iç savaş nedeniyle parçalanmış durumda. İran destekli Şii Husiler ve Suudi Arabistan destekli hükümet arasında yaşanan çatışmalar, Riyad'ın operasyon başlatmasıyla farklı bir boyuta taşındı.


TEENNİ ÇAĞRISI YAPANLAR


Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa, Türkiye, Almanya, Rusya.


GEÇMİŞTE NELER OLMUŞTU?


Geçmiş dönemlere bakıldığında İngilizlerin uydurduğu bir kelime olan 'Ortadoğu'da sürekli Müslümanların biribirleriyle çekişmesine sahne olmuştur.Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla beraber çizilen suni sınırlara bir türlü huzur gelmemiş ve bu bölge sürekli savaş halinde bırakılmıştır.

İran - Irak savaşı, Arap devletleri arasında yaşanan çekişmeler İran'ın mezhepsel politikalarda ısrarı üst aklın tam da istediği bir tezgahtı ve özellikle İran'ın bölgesel güç olma isteği bu bölgeyi sürekli karışık bir halde bırakmıştır.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 05:35 tarihinde yazdırılmıştır.