8 Mart Dünya Kadınlar GünÜ

Edirne'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dolayısıyla Yürüyüş Düzenlendi. Yürüyüşe Katılan Kadınlar, Kadınlara Yönelik Cinsel Saldırıları ve Şiddeti Protesto Etti.
8 Mart Dünya Kadınlar GünÜ Edirne'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan kadınlar, kadınlara yönelik cinsel saldırıları ve şiddeti protesto etti.

Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi'nce düzenlenen yürüyüşe katılan bir grup kadın Edirne Belediyesi önünde toplandı.

Kesk ve Türk-İş'e bağlı sendikalarında destek verdiği etkinliğe katılan kadınlar, ellerinde çeşitli dövizler ve protestolar eşliğinde yürümeye başladı. Kaldırımdaki vatandaşların alkışlarla, otomobil sürücülerinin ise korna çalarak destek verdiği kadınlar daha sonra Saraçlar Caddesi'nde geldi.

Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Ayten Eren, burada yaptığı konuşmada, kadınların şiddete, ayrımcılığa maruz kalmaya devam ettiğini belirtti.

Dünyada mültecilerin yüzde 70'inin kadınlar oluşturduğunu ifade eden Eren, şöyle devam etti:

"Her 3 kadından biri şiddete, her 5 kadından biri tecavüze uğruyor. Yoksulluk giderek 'kadınlaşıyor', yeryüzünde mutlak yoksulluk sınırındaki 1.5 milyar kişinin yüzde 70'ini kadınlar oluşturuyor. İşlerin yüzde 60'ını yapan kadınlar, toplam gelirin yüzde 10'una, dünya üzerindeki mal varlığının ise yüzde 1'ine sahipler. Türkiye'de ise her gün 3 kadın öldürülüyor.

Son 7 yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 artmış. 81 ilde toplam sadece 65 sığınma evi var, olması gereken sayı ise 3800. Okur yazar olmayan yaklaşık 7.5 milyon nüfusun 6 milyonunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor. Her 4 kadından biri okuma yazma bilmiyor. Kadınların sadece yüzde 3.9'u yüksek okul mezunu. Nüfusun yarısı kadın olmasına karşın TBMM'de kadınların temsil oranı yüzde 8.7. Yerel yönetimlerde kadın temsil oranı ise binde 5. Kadınların geliri, erkeklerin gelirinden yüzde 40 daha az. Kadınların istihdama katılım oranı sadece yüzde 29, işsizlik oranı ise yüzde 17'lerde. Kadınların yüzde 65'i hiçbir sosyal güvenceye sahip değil."

Konuşmanın ardından, kadınlar Belediye bandosu eşliğinde halaylar çekti, Oyunlar oynadı.

 (Anadolu Ajansı)

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:40 tarihinde yazdırılmıştır.