PAPANDREU UYARILDI: “TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMAYA “KRİZ MOLASI” VER”

PAPANDREU UYARILDI: “TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMAYA “KRİZ MOLASI” VER”
PAPANDREU UYARILDI: “TÜRKİYE İLE YAKINLAŞMAYA “KRİZ MOLASI” VER”

“To Vima” gazetesinde yer alan bir haberde, Emekli 33 Yunanlı büyükelçi, Başbakan Yorgo Papandreu'ya Türkiye ile devam eden diyaloğa dair uyarılarda bulunduğu iddia edildi. Papandreu'nun Türkiye ile sürdürdüğü yakınlaşma politikasına "kriz molası" vermesi çağrısında bulunan emekli büyükelçiler, Yunanistan'ın Türkiye tarafından tehdit edildiğini savundu.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların açıkça konuşulması ile çözüme yönelik perspektifin ivme kazanması, 33 eski Yunan diplomatı rahatsız etti. Türk-Yunan yakınlaşmasına ekonomik kriz "bahanesiyle" karşı oldukları izlenimi veren Yunanistan'ın 32 eski büyükelçisi ve Dışişleri Bakanlığı Özel Hukuk Dairesi eski yetkilisi ve BM Uluslararası Hukuk Kurulu üyesi, Başbakan Papandreu'ya dün açık bir mektup göndererek milli ve Ege konularına ilişkin uyarılarda bulundu.

Onlarca yıl Yunanistan'ın ulusal çıkarları ve hakları için hizmet ettiklerini hatırlatarak başlayan mektup, Papandreu'nun Erzurum ziyaretinde Kıbrıs ve Ege'ye ilişkin "tatlı sert" açıklamalarını takdir ile devam ediyor.

Büyükelçiler, ülkenin içerisinde bulunduğu mevcut ekonomik durum nedeniyle Türkiye ile yapılacak bir anlaşmanın ulusal konuların tamamını ya da bir bölümünü düzeltilemeyecek biçimde etkilemesinden endişe duyduklarını dile getirdi. Eski diplomatlar, ekonomik kriz döneminde Ege'deki kaynakların, "casus belli" tehdidinin ağırlığı altında ortaklaşa yararlanılmasının Yunanistan'ın aleyhinde olacağını savundu.

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege sorunlarına ilişkin sürdürülen istikşafi görüşmelere de karşı oldukları imasında bulunan büyükelçiler, 50'den fazla yapılan istikşafi görüşmelerin diyalog aşamasını geçtiğini artık müzakere olarak görülme tehlikesi bulunduğunu savundu.

Türkiye'nin yayılmacı hedeflerinin uzun bir perspektife dayandığını iddia eden emekli büyükelçiler, Yunan tarafının vazgeçtiği haklarına ilişkin bir anlaşma yapılmasının sadece Türkiye'ye yarar sağlayacağı, kısa bir süre sonra yada bunun sona ermesi durumunda komşu ülkenin yine saldırgan taktiğinin devam edeceğini iddia etti. Büyükelçiler, "Türkiye'nin tarihi, maalesef imzasının ihlalleri tarihidir. Günümüzde de belirgin izleri olan bir tarihtir." görüşlerini öne sürdü.

Yunan 33 eski diplomat, "Karasularımız genişletilmeden ve kıta sahanlığı ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) belirlenmeden Ege'nin kaynaklarının ortaklaşa değerlendirilmesi geçici ekonomik yararlar sağlar. Ancak Türkiye'ye adhoc haklarını kullanarak Yunanistan aleyhine haklarını güçlendirme fırsatı verir." uyarısında bulundu.

Ανοικτή επιστολή
Πρώην πρέσβεις εκφράζουν ανησυχία για τα εθνικά θέματα στον πρωθυπουργό
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011
Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου απηύθυναν 33 πρώην πρέσβεις με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για την πιθανότητα «μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέματα».

 

trakyanethaber

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:40 tarihinde yazdırılmıştır.