Anayasa Mahkemesi 'askeri casusluk' kararını verdi

Anayasa Mahkemesi, İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliği ile karar verdi. Facebook Twitter Linkedin Google
Anayasa Mahkemesi 'askeri casusluk' kararını verdi Anayasa Mahkemesi, İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, İstanbul askeri casusluk davasında, sanıkların yaptığı bireysel başvuruları birleştirerek, karara bağladı. 

Yüksek Mahkeme, bireysel başvurularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti.

Sanık avukatları, "yeniden yargılama" talebiyle Mahkeme'ye başvuracak

Anayasa Mahkemesi'nin, İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından sanık avukatları, tahliye, yakalama emirlerinin kaldırılması ve "yeniden yargılama" talebiyle Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracak.

Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2 Ağustos 2012'de karara bağlanan ve 25 sanık hakkında verilen hapis cezaları Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanan "şantaj ve askeri casusluk" davasına ilişkin sanık avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne "hak ihlali" yapıldığı gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu. Bunları birleştiren Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. 

Hakkında verilen 15 yıl 7 ay 14 günlük hapis cezası onanan sanık emekli Albayİbrahim Sezer'in avukatı Mahir Işıkay, AA muhabirine süreci değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin oy birliğiyle bu kararı almasının, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararlarının ne kadar isabetsiz olduğunu gösterdiğini savunan Işıkay, "Bu karar sayesinde, cezaevindeki 5 kişi ile haklarında yakalama kararı bulunan 38 kişinin özgürlüğe yeniden kavuşacaklarını ve devamında da bu iftiradan aklanacaklarını değerlendiriyoruz" dedi.

Işıkay, Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal" kararının kendilerine faksla ulaştırılmasının ardından bir an önce davanın görüldüğü Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirterek, tutuklu sanıkların tahliyesi ve 38 sanıkla ilgili yakalama emri kararının kaldırılması, infazın durdurulması ve yeniden yargılama kararı verilmesi için talepte bulunacaklarını kaydetti.

Toplam 56 sanıkla ilgili hak ihlali kararı verilen dava kapsamında halen Albay Necmi Yıldırım, Yarbay Tamer Çetin, Astsubay Adnan Yılmaz, Uzman Çavuş Alpay Aksu ve sivil memur Senay Hatice Sarıgöz'ün tutuklu bulunduğunu aktaran Işıkay, davayla ilgili ilk duruşmanın 23 Mart'ta yapılacağını bildirdi. 

DAVANIN SÜRECİ

Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "şantaj ve askeri casusluk'' iddialarına ilişkin emekli Albay İbrahim Sezer'in de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 56 sanığın yargılandığı davaya ilişkin kararını 2 Ağustos 2012'de açıkladı. 

Bütün sanıkların ''fuhuş'' ve ''askeri casusluk'' suçlarından beraatlarına hükmeden heyet, sanıklar İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, Mehmet Seyfettin Alevcan ve Deniz Mehmet Irak'ın tahliyesine karar verdi.

Tuğamiral Şafak Yürekli'nin ''suç örgütüne yardım etmek ve yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlarından 2 yıl 7 ay 20 gün ve emekli Albay İbrahim Sezer'in de ''suç örgütü üyeliği, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak ve özel hayatın gizliliğini ihlal'' gibi suçlardan 15 yıl 7 ay 14 gün hapisle cezalandırılmasına karar veren heyet, benzer suçlardan eski TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli'nin 13 yıl 6 ay 15 gün, eski TÜBİTAK görevlisi Merdan Metin'in 8 yıl 4 ay, Yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan'ın 15 yıl 7 ay 14 gün, Zeki Mesten'in 11 yıl 3 ay, Tamer Zorlubaş'ın 7 yıl 11 ay, Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt'un 5 yıl 10 ay ve Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment'in de 9 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. 

Diğer 36 sanığı da benzer suçlardan 1 yıl 8 ay ile 10 yıl 7,5 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptıran heyet, bir sanığın dosyasının ayrılmasına, 10 sanığın da tüm suçlardan beraatını kararlaştırdı.

YENİDEN YARGILAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6 Aralık 2013'te 43 sanık hakkında verilen mahkumiyet ve beraat kararlarını onadı.

Onama kararının ardından 43 sanık hakkında yakalama emri çıkarıldı, bu sanıklardan Necmi Yıldırım, Tamer Çetin, Adnan Yılmaz, Alpay Aksu ve Senay Hatice Sarıgöz, tutuklandı. 

Haklarındaki kararlar onanan 25 sanığın avukatları, "Ergekenon" ve "Balyoz" davalarında kumpas kurulduğu iddialarına ilişkin bazı siyasilerin beyanlarını dikkate alarak, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama talebinde bulundu.

Yeni bir heyet tarafından değerlendirilen talep, 4 Şubat 2014'te "siyasiler ve yazarların beyanlarının, yeni delil olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.

6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından yargılamayı yapan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi de diğer Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddeyle görevli mahkemeler gibi kapatıldı ve bu dosya Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 06:07 tarihinde yazdırılmıştır.