Çorum'da düşen F-16'nın enkazı toplandı

Son 25 yılda filodaki 240 F-16'dan 31'i düştü. Her biri 25 milyon dolarlık olan bu uçaklar toplamda 775 milyon dolarlık bir ekonomik kayıp yaşattı.
Çorum'da düşen F-16'nın enkazı toplandı

Merzifon'daki 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığından kalkış yaptıktan sonraÇorum'a bağlı Konaklı köyü yakınlarında düşen F-16 uçağının enkazının toplanması çalışmaları tamamlandı.

Alınan bilgiye göre, dün yaşanan kaza sonrası uçağın enkazına ulaşılarak, koordinatlarının belirlenmesinin ardından sabah saatlerinde bölgeye intikal eden uzman ekiplerin incelemeleri sona erdi.

Sarp arazide yaklaşık bir kilometre çapında bir alana dağılan enkazın bulunduğu bölgeye yakın alana traktörlerle ulaşan ekipler, dağılan parçaları topladıktan sonra askeri personelin beklediği alandaki araçlara yükledi.

Enkaz toplama çalışmaları sırasında İl Jandarma Komutanlığı ile komando taburunda görevli askerler de bölgede güvenlik önlemi aldı. Amasya veÇorum'da görevli askeri personelin gözetimindeki enkaz toplama çalışmalarının tamamlanmasının ardından uzman ekipler ve askeri personel bölgeden ayrılmaya başladı.

25 YILDA 31 SAVAŞAN ŞAHİN DÜŞTÜ

Kazada, Hava Pilot Üsteğmen Ali Bekedoğru, paraşütle atlayarak kurtulurken, son 25 yılda düşen ‘Savaşan Şahin’ sayısıysa 31’e ulaştı.

10 PİLOT ŞEHİT OLDU

F-16 kazalarının en büyük nedeni olarak pilotaj hataları ve teknik arızalar gösteriliyor. Türkiye’de meydana gelen F-16 kazalarında toplam 10 pilot şehit olurken, 20’ye yakın pilot da yaralandı.

775 MİLYON DOLARLIK KAYIP

Kaza sonrası kullanılamaz hale gelen F-16’ların Türkiye’ye ekonomik maliyeti de ağır oldu. Bir F-16’nın birim maliyetinin yaklaşık 25 milyon dolar olduğu düşünüldüğünde 31 kazanın ardından 775 milyon dolarlık bir ekonomik kayıp yaşandı.

 

 

 

yeniakit

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:38 tarihinde yazdırılmıştır.