Gölcük Depreminden Beri Hakkını Arıyor

1999 yılında yaşanan deprem felaketinin ardından sivil savunma ekipleriyle birlikte yardım için İzmit’e giden ancak şüphe üzerine gözaltına alınıp işkenceye maruz kaldığını öne süren Hamza Çallıbunar 15 yıldan bu yana hak mücadelesi veriyor.
Gölcük Depreminden Beri Hakkını Arıyor

O yıllar adının yazılmasını istemeyen Kırklareli Barosu’na mensup avukatı açtıkları davaya takipsizlik kararı verildiğini bu karara itirazlarının da reddedildiğini belirterek ‘’Türkiye’de iç hukuk yolları tükendi. Bu nedenle müvekkilimin hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde arayacağız.’’ demişti

Yardıma gittim dayak yedim

 Hamza Çallıbunar büyük depremin ardından yurdun dört bir yanından bölgeye yardım için koşan sivil savunma ekipleri ile İzmit’e kazazedelere yardım amacıyla  Lalapaşa Vaysal Köyü’nden yola çıkmış, 50 yaşındaki Hamza Çallıbunar’ın depremzedelere 3 Eylül 1999 gününe kadar yardıma devam etmiş ancak 3 Eylül günü eşya hırsızlığı şüphesi üzerine gözaltına alınan Çallıbunar ‘’Yardıma gittim ama büyük bir haksızlığa uğradım, dayak yedim, onurum kırıldı, hapis yattım, işimden gücümden oldum 3 Eylül gecesi 01.30’da polis tarafından şüphe üzerine gözaltına alınıp işkenceye maruz kaldım. Tutuklanarak 2 ay haksız yere hapis yattım.45 gün iş ve güçten kaldım. Gölcük Cumhuriyet Başsavcılığına 3 Eylül 1999 tarihinde görevli komiser ve polis memurları hakkında verdiğim şikâyet dilekçesine takipsizlik kararı verildi.

       Takipsizlik kararına itiraz için Sakarya İkinci Ağır Ceza Mahkemesine yaptığım başvuru da  16.10.2004 tarihinde reddedildi. Bu ret kararının ardından avukatım, Türkiye’deki iç hukuk yollarının tükendiğini söyledi ve biz de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurduk.’’ diye konuşmuştu.

BAŞBAKANLIK İNSAN HAKLARI BAŞKANLIĞI VE İL İNSAN HAKLARI KURULUŞUNA BAŞVURDU

 

Hamza Çallıbunar, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ve İl İnsan Hakları Kurulu’na da başvurduğunu belirterek, Başbakanlıktan kendisine gönderilen Bireysel Başvuru Formunu doldurarak Ankara’ya gönderdiğini söyledi ‘’Davamda haklı olduğumu kimseye anlatamadım. Ancak gidebilecek son noktaya kadar hakkımı arayacağım demiş O dönem Edirne Devlet Hastanesi’nde bir rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğünü belirtmişti ve depremden beri hukuk mücadelesi hala devam ediyor Avrupa insan hakları mahkemesinden gelen yazı üzerine tazminat hakkının olduğunu belirtilen dosya eline ulaştığını ve hakkını ölünceye kadar arayacağını ifade etti.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 00:59 tarihinde yazdırılmıştır.