Keşan Belediyesi kış nedeniyle uyardı…Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Kış sezonunun yaklaşmasıyla ilgili olarak apartman yöneticilerini ve kalorifer yakıcılarını uyardı!
Keşan Belediyesi, Kış sezonunun yaklaşmasıyla beraber, kalorifer ve sobaların yakılmaya başlanacağı, bu konuyla ilgili olarak apartman yöneticilerinin ve kalorifer yakıcılarının yakma saatlerine ve yakma tekniklerine özelikle uymaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.
22/07/2014 tarih ve 81 karar no’lu Edirne Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu Kararlarında belirtilen tüketicilerin uyması gereken kurallar şöyle hatırlatıldı:
“1 - Site yöneticileri ve tüketiciler bu Mahalli Çevre Kurulu Kararınca özellikleri belirtilen ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından izin verilerek belgelendirilen yakıtları kullanabileceklerdir. İzin verilenlerin dışında yakıt bulundurmak ve kullanmak yasaktır.
2 – Boş kömür torbalarının yakılması, çevreye atılması yasaktır. Tüketiciler ve site yöneticileri tarafından torbalar ayrı olarak biriktirilecek ve satıcı firma tarafından toplatılmaya hazır olarak bekletilecektir.
3 - Tüketiciler; kömür satıcılarından uygunluk izin belgesi ve satış izin belgesi, sevk irsaliyesi, fatura/perakende satış fişi almak ve denetleme esnasında görevlilere ibraz etmekle yükümlüdür.
4 – Stokerli (mekanik beslemeli) yakma sistemleri otomatik yüklemeli, fanlı ve döner ızgaralı olmalı, ayrıca tüm yakma sistemleri TSE belgeli olmalıdır. Stokerli sistemlerde; ilk yanma sırasında bacadan atılan partikül madde emisyonlarını kontrol etmek amacıyla ön yanmayı temin edecek şekilde sürekli yanmanın sağlanması, ayarlarının iyi yapılmış olmasına dikkat edilecek, ithal ve yerli kömür özelliğini sağlayan ve piyasada fındık tabir edilen 10-18 mm çapındaki elenmiş ve yıkanmış torbalı kömürler kullanılabilecektir.
5 – Yakma esnasında kömüre %4 oranında toz kireç karıştırılacaktır ( 1 ton kömüre 40 kg kireç).
6 – Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği gereğince 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren üretilen ve satışa sunulan yakma tesislerinde “Tip Emisyon Belgesi” aranacaktır.
7 – Kalorifer kazanlarının yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kurslarına katılarak Ateşçi Belgesi almak zorundadır. Bir ateşçinin bir binada 2 ( iki ) ‘den fazla kazan veya toplam daire sayısı 30’u geçecek şekilde birden fazla binada kalorifer kazanı yakması yasaktır.
8 – Tüketiciler Kalorifer Kazanı Yakma Talimatnamesini satıcılardan (mahrukatçılar, pazarlamacılar) talep edecekler ve bu talimatnameye göre kalorifer kazanları yakılacaktır. Bu talimatname işyeri ve konutların kalorifer dairelerinde muhafaza edilecektir.
9 – Kalorifer kazanlarından çıkan kül ve cürufların rastgele yerlere dökülmesi yasak olup, ilgili Belediye Başkanlıkları tarafından belirlenen bertaraf alanlarına dökülmesi sağlanacaktır.
10 – Yakma sistemi sahipleri kış sezonundan önce yılda en az bir defa tüm ısıtma tesisatının bakım/onarım ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, soba ve bacaların temizliğinin yapılmasından sorumludur. Merkezi ısıtmalı apartman ve site yöneticileri, baca temizliğinin yapıldığını denetimlerde belgelemek zorundadır.
11 – Dış ortam sıcaklığı gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmayacaktır.
12 – Kalorifer ve sobaların, işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 derece, konutlarda ise 20 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılacaktır.
13 – Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binalarının kalorifer ve sobaları, iç ortam sıcaklığı 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılacaktır.
14 – Kalorifer ve sobaların sabah 06:00 – 09:00 saatleri dışında ve akşam 16:00 – 19:00 saatleri dışında yakılmasına dikkat edilecektir.
15 – Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde sobalar ve kaloriferler mümkünse sabah 10:00’dan sonra ve akşam 16:00’dan önce yakılacaktır.” https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 08:11 tarihinde yazdırılmıştır. |