Romanlar için yeni ekonomik sosyal paket bekliyoruz.2013 yılında hükümet tarafından açıklanan demokratikleşme paketinde romanlara yönelik Roman Dil ve Kültür Enstitüsü açılması kararı çıkmış , Edirne Trakya Üniversitesi bünyesinde de kurulmuştur.
Aydın Üniversitesinin bir bölümünde böyle bir çalışma zaten vardı. Ancak bütçesi ve işlevselliği de yoktu. İşin özünde, roman sorunlarının bilimsel bir çalışma yapılmasını da pek anlamış değiliz. Romanların önceliği olmayan bu paket, yaşanan sosyal ve ekonomik gelişmeye katkıdan çok uzaktır. Hükümetin, romanların sorunlarını çok iyi bildiğini düşünmekteyiz.Demokratikleşme paketinin açıklandığı ilk gün ulusal medya ya verdiğim demeçlerden biri “konuya sıcak bakmadığımızı,bize aş lazım iş lazım” demiştim.İktidara yakın roman dernekleri konuyu sorgulamadan, gerçekleri göremeyenler sevincinden dört köşe oldu.Açılan enstitü romanların sorunlarına çözüm olacağı yönünde fikir beyan etmişlerdir.Gerçeği öyle mi ?Toplumun en yoksul kesimini oluşturan romanlar ,Edirne’de dahil olmak üzere market önlerinde çöp kutularında yiyecek topluyorlar ki, bunlar Avrupa’nın sınır kapısı bir Edirne’de yaşanıyor..Sosyal ve ekonomik iyileştirme paketleri olmadığı müddetçe paketin önemi kalmıyor.Ekonomik ve sosyal sorun yaşayan romanlar bu tür gelişmelerin önemli olmadığına inanmaktadırlar.Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak romanlara yönelik sorunlarımızı her gittiğim toplantıda yazılı bilgi olarak verdik.Sorunlar halen devam ediyor.Hükümetten romanlar için yeni sosyal , ekonomik paket bekliyoruz.Biz romanlar düğünlerde birbirimizi övmekle birlikte gösterişi de çok severiz.Mani okuruz.Mani roman toplumunda mecahalim var komşular başlığı altında devam eder.Ben buradan romancıklar adına bir sesleneyim.
Mecahalim var komşularrrr !!!
Hamam da böcek, bu bonzai gençleri yiyecek !
Oturdum taşa ,bakarım sağa sola,
Etrafta ne ev , ne insan
Kentsel dönüşüm etti bizi perişan.
Ağlama be Güllü halam ağlama,
Bilirim için kan ağlar,
Üzülürsün derin derin ,
Küsersin kaderine,
İçine düştü ateş ,
Elbette onlarında içine de düşecek bir gün ateş.
Kurulan bu enstitünün başına hemşerimiz Prof. Dr. Ahmet Günşen, vekaleten getirilmiştir. Bundan elbette memnunluk duyarız. Geçtiğimiz günlerde Roman Hakları Forumu’nun isteği üzerine Edirne’de toplantı düzenlenmiştir. Ancak, Roman Hakları Forumu Türkiye’de bulunan tüm roman derneklerinin temsilcisi değildir. Derneğimizin de içinde bulunduğu Sivil Toplum Kamu Diyalog Gurubu Romanların sosyal , hak temelli sorunları ile ilgilenmektedir.Merkezi İstanbul’da bulunan Sıfır Ayrımcılık Derneğinin yönetim kurulu başkanlığını yapan roman kökenli kızımız Elmas Arus bulunmaktadır. Kendisi eğitimli olmakla birlikte romanlar için başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Avrupa Birliği Bakanlığı 2013 yılında romanlarla ilgili ilerleme raporunda yaptığımız çalışmalardan da söz etmiştir. Elmas Arus, Avrupa Birliği Konseyinden romanlarla ilgili çekmiş olduğu belgesel ile ilk ödül alan bayan yönetmen olmuştur.
Edirne Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulan Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulduğuna göre “mutlaka bir bütçesi vardır”. Diye düşünmekteyiz. Bütçesi olmayan Türkiye de bulunan tüm roman derneklerinin Edirne’ye davet edilmesini çalıştay yapılmasını öneriyoruz. Kesinlikle siyasi kimlikli derneklerin söz sahibi olduğu alan olmamalıdır. Romanların hak temelli sorunlarına,sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmalı ,birilerinin rantı haline getirilmemelidir.Derneğimiz zaten roman dili olan “ROMENES “ üzerine çalışmalar yapmaktadır.Yanlış anlaşılmaya yol açmaması için kamuoyu ile paylaşmamıştık.Diller ve kültürler mutlaka yaşatılmalı ve korunmalıdır.Ancak, bizim önceliğimiz ulusal dil anlayışımız Türkçe’dir.Öncelik dil değildir.dil karın doyurmuyor.Kültür zaten kendi mecrasında yürür.Yoksulluğu bitirmek için yeni istihdam alanları yaratılmalı.Sadece romanlara yönelik olmamalı .Aç insan her türlü kötülüğü yapabilir.Yaşayan tüm bireyler için de geçerlidir. https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 04:38 tarihinde yazdırılmıştır. |