İsrail'in gözü yine yollarda kaldı

14 Mayıs tarihinde düzenlenecekken Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle ertelenen İsrail'in 66. Bağımsızlık Günü resepsiyonu geçtiğimiz gece Swiss Otel'de gerçekleşti. İsrail'in Mavi Marmara saldırısından bu yana olduğu gibi bu yıl da geceye hükümet kanadından katılan olmazken CHP'li milletvekilleri resepsiyondaki yerlerini aldı.
İsrail'in gözü yine yollarda kaldı

İsrail'in kuruluşunun 66. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen resepsiyonda konukları İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Yosef Levi ve İkinci Katip Nizar Amer ağırladı. Resepsiyona hükümeti temsilen katılan olmazken, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ve Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı Kemal Gürüz, ABD ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçileri olmak üzere çok sayıda yabancı misyon şefi ile diplomat katıldı. İstiklal Marşı ve İsrail Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda Maslahatgüzar Levi ve İkinci Katip Amer pasta kesti.

İlişkiler normalleşmedi yorumu

Gece, İsrail'in Mavi Marmara saldırısı nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine "ikinci katip" düzeyine düşürülen ilişkiler açısından önemli bir gösterge olarak görülüyordu. Hükümeti temsilen herhangi bir katılım olmaması, Dışişleri Bakanlığı'ndan büyükelçi seviyesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de general seviyesinde katılan bulunmaması İsrail ve Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmediği yorumlarına neden oldu.

2012 yılındaki resepsiyona yine hükümet kanadından katılım olmamış, geçen yılki resepsiyonda ise Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdür Yardımcı Vekili yerini almıştı. İsrail'in özrü sonrası bu yıl geceye kimlerin katılacağı merak konusu olmuştu. 

 

 

 

 

 

 

dünyavegerçekler

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 10:16 tarihinde yazdırılmıştır.