Haziran'da Doğalgaza Zam Yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda haziran ayında herhangi bir fiyat artışı olmayacağını bildirdi.
Haziran'da Doğalgaza Zam Yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, haziran ayında doğalgazda herhangi bir fiyat artışının söz konusu olmadığını bildirdi.

Yıldız, Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'ndeki konuşmasının ardından basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Doğalgaza haziran ayında zam olup olmayacağı sorusu üzerine Yıldız, "Haziran ayında da mayıs fiyatlarıyla devam edeceğiz, herhangi bir fiyat artışı söz konusu değildir" dedi.

Maden ocaklarına yönelik denetimlere ilişkin soruları da yanıtlayan Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri tarafından kazanın yaşandığı Eynez ve bu şirkete ait diğer 2 maden ocağında denetimler yapıldığını söyledi. Yıldız, kazadan sonra bir üretimin söz konusu olmadığını, diğer ocaklardaki faaliyetlerin de durdurulduğunu belirtti.

Bunun üretimin durması anlamına geldiğini ifade eden Yıldız, eksiklerin giderilmesinin ardından yapılacak teftişte ocaklardaki şartlar uygun bulunursa üretimin başlayacağını dile getirdi. 

Eynez ile ilgili hem adli hem de bakanlıklar tarafından yürütülen idari soruşturmalar bulunduğunu anımsatan Yıldız, savcıların da gereken çalışmaları yaptığını belirtti.

İdari olarak madencilikle, kömür faaliyetleriyle ilgili Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumun ardından Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan'ın bir talimatı olduğunu ifade eden Yıldız, sendikalar, akademisyenler, bütün paydaşlar, özel sektör ve kamu, özellikle yurt dışıyla beraber toplantılara başladıklarını bildirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu arada eklememiz gereken neler var? İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda ne tür noktaların ön planda bulundurulmasıyla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bu eksikler tamamlanıncaya kadar üretimin yapılması söz konusu değildir. Eksikler ne zaman tamamlanırsa ondan sonra tekrar teftiş görecektir bu ocaklar. 

Son 3 yıl içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan teftişlerde yaklaşık 130 kömür ocağı, bizim yaptığımız teftişlerde 114'ten fazla kömür ocağı kapatılmıştır. Bu ocakların, işçi sağlığı ve iş güvenliği şartlarının yerine getirilmediği için kapatıldığını bilmemiz lazım. Projeye uygunluk, işletmeye olan refakat, teknik nezaretçilerin raporları her birisi önemlidir. Bu kusurun ister teknik nezaretçiden, ister işletmeden, ister kamudan kaynaklanan kısmı, ne varsa bunlarla alakalı idari ve adli soruşturmalarımız devam ediyor. Bunların her birini bütün şeffaflığıyla beraber kamuoyuyla paylaşacağız.

Türkiye'de geçen yıl 106 milyon ton kömür kullanıldı. Bunun 80 milyon tonu yerli kömürlerle karşılanıyordu. bu rakam ne kadar yükselir, ne kadar düşer, şu anda bizim için birinci planda olan konu değil. Birinci planda olan konu işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı konulardır."

Bağdat'tan gelen petrol durdu

Yıldız, Kafkasya Üniversiteler Birliği 4. Olağan Kongresi'ndeki konuşmasının ardından basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in, "Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nı AB üyesi olmayan bir ülkeden geçiririz" sözlerinin anımsatılması üzerine Bakan Yıldız, Karadeniz'in doğusundan batısına denizaltından giden bir projelendirmeden söz edildiğini belirtti. Yıldız, şöyle konuştu:

"Sayın Putin, 'AB üyesi ülkelerden geçmiyorsak, AB üyesi olmayan bir ülkeden de geçebiliriz' dedi. Bu şartlarda kastedilen Türkiye ise bize bu manada gelen resmi bir teklif yoktur. Resmi bir teklif gelmesi halinde bunu değerlendirebiliriz ama teklif gelmeden bunu gündeme getirmemiz doğru olmaz. Böyle bir teklif gelirse fizibiliteler Türkiye üzerinden, kara parçası üzerinden geçecek projenin çok daha fizibıl olduğunu gösteriyor. Bu talep, Rusya'dan gelmesi halinde değerlendirilecektir."

 Yeni proje için yarın imzalar atılacak 

Bakan Yıldız, yarın özellikle Kafkasya ve Hazar bölgesinde Türkiye ile bölge ülkeleri arasında çok ciddi bir organizasyonun tamamlanacağını, üzerinde uzun süredir çalıştıkları bir projeyi imza aşamasına getirdiklerini bildirdi.

Yıldız, bir mani olmazsa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bu imzaların atılacağını, projenin detaylarını yarın kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade ederek, "Ülkemizin coğrafyasından kaynaklanan avantajları sonuna kadar kullandığı proje paketinden bahsediyoruz. Bunu son derece önemsiyorum" dedi.

 Kuzey Irak petrolü 

Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik petrol sevkıyatına ilişkin soruları yanıtlarken, Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi. Yıldız, şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle günlük 100-120 bin varil civarında petrol Kuzey Irak'tan gelmeye devam ediyor. Bağdat'tan gelen petrol geçen ay olduğu gibi şuanda durmuş durumda. Bağdat'tan gelecek Merkezi Irak petrolünün boş kapasiteyle beraber taşınabileceğini, Kerkük-Yumurtalık Ham petrol Boru Hattı'ndan bunun taşınabileceğini söylüyoruz. Boş kapasite vardır ve günlük 1,5 milyon varile kadar taşıyabilecek bir kapasiteye sahibiz.

Tahkimle alakalı tarafımıza yapılmış herhangi bir tebligat yoktur. O süreç tebligat yapılırsa kamuoyu ile paylaşılır ve nasıl seyredeceği gözlemlenir."     

Yıldız, Bağdat yönetiminin Türk şirketlerine yönelik bir ambargosunun söz konusu olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlarken, Ekonomi Bakanlığının konuyu takip ettiğini, kendilerine iletilen bir ambargo durumu olmadığını belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

analizmerkezi

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:28 tarihinde yazdırılmıştır.