ABD’deki aktivistler “gizli ajandası olan kapalı grupların finansal kaynağı” dedikleri Gülen’e bağlı okullara karşı mücadele başlattı. Cemaate yakın 140 okulda 60 bin kadar öğrenci okuyor.
Ülkenin 4 bir yanına dağılmış ABD’li aktivistler internet üzerinden ve yazdıkları makalelerle Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen okullara karşı bir kampanya yürütüyor. Amaç Gülen’in kamu kaynaklarını kullanarak kendi örgütünü fonlamasına engel olmak. 1999′dan bu yana ABD’de kamu parasıyla işletilen özel okullar açan Gülen grubuna ABD’de tepki artıyor. 2012-2013 dönemi itibariyle ülke çapında 140 okulda yönetimini ele alan Gülen grubunun 59 bin 953 öğrenciye “hizmet” verdiği tahmin ediliyor. New York’tan Teksas’a kadar “Harmony (Harmoni), Horizon (Ufuk), Pioneer (Öncü)” gibi isimler altında toplanmış bu zincir okullar ise başta öğretmenler olmak üzere veliler ve eğitimcileri rahatsız ediyor. Kaliforniya’nın Oakland kentinde yaşayan ve bu okullar aleyhine açtığı siteler ve yazdığı yazılar nedeniyle Gülenciler tarafından internette hakkında linç kampanyası başlatılan Sharon Higgins de bu isimlerden biri. Yaklaşık 4 yıldır Gülen bağlantılı okulları yakından izleyen Higgins, “Kamu ödeneğiyle işletilen bu özel okulların öğrenci ve öğretmen alım süreçlerindeki sorunlu uygulamaları, okul kaynaklarını kendilerine yakın şirket ve kişilere aktardıkları, rüşvet verdikleri ve çalışanlarına zorunlu olarak bağış yaptırdıkları çok defa basında yer aldı. Vergilerimizin bu gibi gizli ajandası olan kapalı grupların finansal kaynağı olmasını istemiyorum” diyor.
BAĞIŞLA YILDA 800 BİN DOLAR
Ohio’nun Dayton kentindeki Gülen bağlantılı okulda bir dönem öğretmenlik yapan Mary Addi de Higgins’le paralel düşünüyor. Addi şunları anlatıyor: “Kocam Mustafa Emanet kendisine bu okul tarafından verilen maaşın yüzde 40′ını bankadan çekerek Gülenciler’e ait bir vakfa her ay bağışlıyordu. Bununla ilgili ‘tüzük’ adı verilen bir belge var. Bu belge ABD’yi bölgelere ayırarak hangi eyalette yaşayanın ne kadar bağış yapacağını detaylarıyla anlatıyor.” Bu okullar için HB1 vizesi kullanarak her yıl onlarca Türk öğretmeni ABD’ye getiren ve düşük maaşla çalıştıran Gülen grubu, okullardan elde ettiği gelirler ile yeni okullar açarak finansal imkânlarını ve gücünü artırmaya çalışıyor. Cemaatin sadece öğretmenlerden aldığı zorunlu bağışlar ile herhangi bir okuldan yılda 800 bin doların üzerinde vergisiz para kazandığı tahmin ediliyor. Illinois eyaletinin Chicago kentinde yaşayan ve 30 yıldır eğitim alanında çalışan Tim Furman Gülen grubunun ABD’de başarılı bir kamuoyu çalışması yürüterek yerel politikacıları etkisi altına aldığını anlatıyor: “ABD Eğitim Bakanı Arne Duncan’a göreve gelmeden önce Gülen bağlantılı Niagara Vakfı tarafından ödül verildiğini biliyoruz. Illinois’in yasa koyucuları Gülen hareketi tarafından pek çok defa bedava olarak Türkiye’ye götürüldü. Eyaletin pek çok önemli ismine de bu vakıf tarafından ödül verildi. Böylelikle kendilerine yönelik bir sempati oluşmasını istiyorlar.” Aktivistler, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gülen’in sınır dışı edilmesi talebini ise yakından takip ettiklerini ve yasal temellerinin sağlam olması durumunda bunun gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
ALEYHTE YAZMANIN RİSKİ…
Gülen’e ait okullar aleyhine yazanları ise çeşitli tehlikeler bekliyor. Bu okulların yarattığı skandalları en iyi takip eden “Kamu Okulları’nda Özel Çıkar Lobiciliğine Karşı Vatandaşlar” (C.A.S.I.L.I.P.S.) adlı grubun üyelerinden biri yüz yüze röportaj talebimizi reddetti. Adını gizleyen ve kendisiyle ilgili hiçbir detayı paylaşmayan aktivist, “Gülenciler’in aleyhine konuşmam durumunda bunun bazı sonuçları olacaktır. İnterneti kontrol ederseniz ne dediğimi anlarsınız” dedi. Aktivistin gönderdiği ve Wired gibi prestijli bir dergide yayımlanmış bir haberde Gülen bağlantılı casus elektronik postalardan da bahsediliyor. Aktivist, “Dikkat etmezseniz böyle sonuçları oluyor” iddiasında bulundu.
İNTERNETTE KARALAMA…
Gülen okullarıyla ilgili skandal iddiaları, internette de sanal bir savaşı tetikledi. Gülenciler “getthefact.com”, “gülenschools.org”, “gülen-charterschools. com” adlı siteler üzerinden aktivistlere yönelik karalama kampanyası başlatmış durumda. Sitelerde aktivistlere bazı lakaplar takılmış. Sitelerde önce bu okulların Gülen’le bağlantısı reddedilirken daha sonra da okulların başarılı olduğu için hedef seçildiği iddia ediliyor. Aktivistler, “Okullarda benim ‘stratejik belirsizlik’ adını verdiğim bir taktik kullanılıyor. Gülen’le ilişkilerini reddediyorlar ama lobi faaliyetleri ile el altından Gülen grubunun tanıtımını yapıyorlar” diyor. LegiStorm adlı kongre verilerini derleyen websitesine göre de kongre üyeleri için 2000-2014 yılları arasında Gülenciler tarafından maliyeti 3 milyon doların üzerinde olan onlarca Türkiye gezisi düzenlendiği görülüyor.
analizmerkezi