G noktası!..

Rusya'nın G-8'den çıkarılması tehdidinin içi boş. Kremlin'in bunu anlaması zor değil ama iş oraya kadar da gitmeyecek.. G’lerin içinden ‘çatlak ses’, pardon ‘sesler’ çıkar!
G noktası!..

ABD, Ukrayna krizi yüzünden Rusya’ya yönelik bir seri tehdit savurdu ama bunların pek azı gerçek(çi)! En güçlü tehditlerinden biri de-ki en risklisi-Rusya’nın G-8’lerden uzaklaştırılması.

Elbette bu tür yaptırımların etkisi kadar “yapabilmek” de önemli ve bunun için “dostlara” ihtiyaç var. Ancak daha G-8 içinde dahi bu mutabakat sağlanmadığı gibi, buna karşı çıkanlar da oldu!

‘Avrupalı diplomatların bu fikri duyduklarında yüzleri değişti’ deniyor ama bu tür spekülasyonlardan fazlası var. Örneğin Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, 'G8-bizim Batı olarak Rusya ile doğrudan konuştuğumuz tek bir yapıdır. Bu feda mı edilecek?' dedi. Keza başka ülkelerin, örneğin Belçika da bu cin fikre sıcak bakmıyor. Hele İngiltere’nin de bu durumla itiraz edebileceğine ilişkin dedikodular var ki..

Avrupa-Rusya ekonomik ilişkileri düşünüldüğünde bile sorunlu bu yaptırımın bir de tali sonucu olabilir. Dışlanmış bir Rusya, kısa sürede Soğuk Savaş’ı hatırlayabilir!

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 23:33 tarihinde yazdırılmıştır.