Agarta'nın kapıları açılıyor...

Ukrayna krizinin arkasındaki büyük proje
Agarta'nın kapıları açılıyor... New York Times gazetesinde dün yayınlanan bir makale, Rusya'da Avrasyacıların yükselişine dikkat çekti. Zamanında bizzat Rus basını tarafından "Ergenekon'un Beyni" olarak sunulan ve Avrasya modelinin kurucularında Moskova Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Aleksander Dugin, "Batı ile soğuk savaş için 20 yıl bekledim, korkarım ki bir soğuk savaş istiyorum" diyen ve Rus kamuoyunda görünürlüğü her geçen gün artan Stalinist yazar Aleksandr A. Prokhanov gibi isimlerin Ukrayna'daki rejim krizinde oynadıkları rol, makalenin yazarı Ellen Barry'e göre göz ardı edilemeyecek noktaya gelmiş. 

ABD, Rus askerlerinin Kırım ve Doğu Ukrayna'da gerçekleştirdiği "sessiz işgal" yüzünden Kremlin'i siyasi ve ekonomik izolasyon ile tehdit etmesi, Avrasyacılar'ın arzuladığı bir gelişme. Dağılmış Sovyetler Birliği'ni tekrar toparlama ve Batı'ya karşı "içe dönme" şeklinde özetlenebilecek fikirleriyle Avrasyacılar, Ukrayna'daki kriz yüzünden Washington'un Kremlin'e karşı sık sık tekrarladığı izolasyon uyarılarını, ayaklarına gelmiş fırsat olarak görüyor. 2 sene önce Dugin'in sarf ettiği şu sözlerde, Avrasyacıların ana hedefi kolayca görülebilir: "Putin ile eski Sovyetler Birliği coğrafyasında yeni, ama hayatta kalma şansı yüksek bir Avrasya Devleti kurulması konusunda zaten hemfikiriz. Bizim üreteceğimiz fikirler Putin'in bu yolda ilerlemesine yardımcı olacaktır"  Onlar fikir üretirken, Gürcistan ve Ukrayna krizleri bu hedef için gerekli konjonktürü sağlıyor. 

Peki Avrasyacıların arzuladığı içeri dönüşten kast edilen tam olarak ne? Bizdeki karşılığı "faiz lobisi" olan "Küresel finans oligarşisi"ne karşı verdikleri mücadeleyi Financial Times'a anlatan, Putin'in yakın çevresinden Rusya Demiryolları Başkanı Vladimir Yakunin'in "çılgın projesine" göz atmak yeterli: Yakunin'in hazırladığı Sovyet tipi megaprojesiyle Sibirya'nın başta ulaşım olmak üzere her türlü altyapısı geliştirilerek Rusya'yı Batı'nın yabancı değerlerinden izole edecek "manevi türde bir ekonomi"ye geçiş planlanıyor. Sibirya'nın Rus maneviyatında oynadığı rol, hayli önemli. (Sibirya'da olduğu iddia edilen Agartha, Ergenekon davası ile anılır olmuştu) Bunun dışındanadir bulunan mineral ve diğer doğal kaynakları ile dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip. İkisi bir araya gelince, hem iktisadi hem de manevi bir "yeniden doğuşun" temelleri de atılmış oluyor. Avrasyacılar bu tür yollarla Rus kamuoyunda eski Sovyetlerin temsil ettiği ihtişamlı "altın geçmiş" rüyasını tekrar canlandırıyor, pragmatik bir lider olan Putin için gerekli kamuoyu desteğini ve ideolojik alt yapıyı sağlamış oluyor. 

Ukrayna krizi ile "Ergenekon'un beyinleri" Kremlin'in jeopolitik hamlelerinin altını doldururken, Türkiye'de de Ergenekon tahliyelerinin yaşanması ilginç bir tesadüf. Önümüzdeki süreçte Kremlin'in Avrasyacı takımı Türkiye ile ilgili önemli açılımlara imza atabilirler.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 23:46 tarihinde yazdırılmıştır.