Dünyayı bekleyen tehlike

Turuncusu bitti... Sıra Yeşilinde!
Dünyayı bekleyen tehlike

Kırım'ı Rusya'ya kaybeden ve doğu sınırlarında benzer bir işgale karşı teyakkuz haline geçen Ukrayna'nın jeopolitik olarak önemi sadece enerji hatları üzerinden anlatılıyor. Oysa işin gözden kaçan, çok daha önemli bir noktası var: Ukrayna'nın bir tahıl üreticisi olması.Ve şu an yaşanan kriz, dünya çapında bir gıda krizine yol açmak üzere.

"Ukrayna'daki gerginlik durumu ortamında salı günkü işlemlerde buğday fiyatları son 13 haftanın en yüksek seviyesine çıktı... Advanced Market Concept Başkanı Darrell Kansas'ın sözlerine göre, Rusya ve Ukrayna ilişkilerinde ortaya çıkan durum hakkındaki endişeler korunuyor. Buğday pazarında tedirginlik hissi ortaya çıkarken, bu durum tüccarların alımları arttırmasına neden oluyor."

Batı Avrupa ve Rusya arasında iki dünya savaşında da "tahıl ambarı" olarak görülen, Hitler ve Stalin'in uğruna biribirini yediği Ukrayna'nın küresel gıda pazarı açısından önemi, 6 ay önce Çin'in Ukrayna ile imzaladığı tarım anlaşmasında ortaya çıkmıştı. 

"Çin Devlet Tarım şirketi Xinjiang Production and Construction Corps. ve Ukrayna KSG Agro şirketi arasında varılan bir anlaşma uyarınca, Çin birkaç yıl içinde Ukrayna'da 3 milyon hektarlık ekime elverişli toprak satın alacak... Dünyada tarıma en elverişli toprak olarak bilinen "kara toprak"ların % 30'una sahip olan Ukrayna ise bu alışverişle avantajlı duruma geldiği kanısında... Birkaç yıllık bir zaman dilimi içinde Çin şirketinin mülkiyetine geçecek olan toprak miktarı, Ukrayna tarıma elverişli topraklarının % 7'sini oluşturuyor...Gelen haberlere göre verimli Ukrayna topraklarını satın alma konusunda Arap ülkeleri de görüşmeler yapıyorlar."

Her ne kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Kırım ile ilgili olan kritik oylamada "çekimser" kalsa da, Çin'in Ukrayna'da "sözüne sadık bir tarafla" iş yapabilmesi açısından Rusya'dan çok AB'yi tercih ettiği iddia ediliyorDolayısıyla Kırım konusunda Çin'in aldığı pozisyon hemen Rusya yanlısı ilan edilmemeli. 

Enerji konusunda nispeten alternatif çözümler üretilebilir. Fakat dünyadaki nüfus artışı göz önüne alındığında tarıma elverişli topraklar konusunda pek fazla alternatif yok. Özellikle Afrika'da büyük güçler arasındaki toprak alımı son yıllarda hayli artmış durumda. Ukrayna'daki siyasal belirsizlik daha fazla devam ederse, Türkiye gibi kurak bir kış geçirmiş ülkelere çıkacak fatura kabarabilir.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:30 tarihinde yazdırılmıştır.