Balık çıkmayınca iflasın eşiğine geldiler

Bu yıl Karadeniz balıkçılara çok cimri davranıyor. Çok sayıda balıkçı teknesini satılığa çıkardı.
Balık çıkmayınca iflasın eşiğine geldiler Bu yıl Karadeniz balıkçılara çok cimri davranıyor. Çok sayıda balıkçı teknesini satılığa çıkardı.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesindeki balıkçıların, Eylül ayında başlayan av sezonunda Karadeniz'de umduklarını bulamadığı bildirildi.

İğneada Limanı Başkanı Zeki Muammer Nerev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların Karadeniz'de geçen sezon yaşadıkları balık bolluğunu bu sezon göremediğini söyledi.

Balık sayısının hızla azalması nedeniyle sezonun her geçen yıl kötüye gittiğini ileri süren Nerev, ''Geçen sezon ki balık bolluğunu bu sezon göremiyoruz. Mevsim itibariyle mezgit ve tekir çıkıyor. Kalkan zaman zaman çıkıyor. Ancak az çıktığından dolayı oldukça pahalıya satılıyor'' dedi.

İşleri iyi gitmeyen balıkçıların ekonomik yönden mağdur durumda olduğunu ifade eden Nerev, şöyle devam etti:

''Balıkçılarımız, kalkan sezonunun yaklaşılmasıyla umudunu kalkana bağladı. Yöreye gelen büyük balıkçı tekneleri attıkları ağlarla balık yataklarına zarar veriyor. Bu yüzden İğneada açıklarında balık eskisi gibi barınmıyor. Uygun avcılık yapılmamasından dolayı balıkların günden güne azaldığını görünüyoruz. Uygun şekilde avlanma yapılmamasından dolayı korkarım ki İğneada beldesinde balıkçılık yok olacak.''

BALIKÇILAR TEKNELERİNİ SATIŞA ÇIKARIYOR

Nerev, yurdun değişik limanlarında olduğu gibi İğneada Limanı'nda da birçok balıkçının teknelerini satışa çıkardığını vurguladı.

Karadeniz'de balık sayısının azaldığını ifade eden Nerev, bu nedenle İğneada bölgesindeki 60'a yakın tekneden sadece 30'unun avlanmaya çıktığını ifade etti:

İğneada gibi küçük bir yerde balıkçıların teknelerini satışa çıkarmasının balıkçılık sektörü için kötü bir son olduğunu ifade eden Nerev, şunları kaydetti:

''Yatırım yapamayan, teknelerini büyütme imkanı bulamayan balıkçılardan bazıları evlerine ekmek bile götüremiyor. Tekneleri için gerekli belgeyi almaya kalksalar maddi imkanları buna el verişli değil. Devlet kurumlarının balıkçılara biraz daha hoş görülü, anlayış içerisinde tavır sergilemeleri gerekiyor. Pek çok balıkçımız teknelerini satışa çıkarmışlar, bir çoğu icralık, bir çoğu da evraklarını yaptıramadığı için denize çıkamıyor. Bu da bizi üzüyor. İnşallah daha güzel günler olur da balıkçı esnafımızın yüzü güler.''

İğneada'da 10 yıldır balıkçılık yapan Caner Edin de sezonun çok kötü geçtiğini ve işin bereketinin kaçtığını ileri sürdü.

Balıkçılık yapan bazı arkadaşlarının borçlarını ödeyemediği için teknelerinin icra yoluyla satmaya başladığını anlatan Edin, ''Buna rağmen icra yoluyla satışa çıkan teknelere alıcı çıkmıyor. Bir çok balıkçı mesleğinden uzaklaşmaya başladı'' diye konuştu.

 

 

 

22haber

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:32 tarihinde yazdırılmıştır.