Sonuç:Tedavi Bilinçaltında mı Gizli?

Sonuç:Tedavi Bilinçaltında mı Gizli? Çağımızda birçok hastalık için değişik tedavi yolları bulunuyor. Bilim ilerledikçe hastalık tedavileri için alternatif yollar ortaya çıkıyor. Peki, aslında hastalığımızı tedavi edecek olan güç bilinçaltımızda gizli olabilir mi? Bu sorunun cevabını Reem Nöropsikiyatri’den Dr. Mehmet Yavuz’dan aldık.

‘’Günümüzde de farklı dini inançların çeşitli ritüel ve törenleri, aynı telkin yöntemlerini kullanmaktadır. Hatta modern psikanalistler ve terapistler, daha bilimsel yöntemlerle ruhsal terapi seanslarında, bilinçaltındaki evrensel gücü kullanmaktadır.

Her şeyden önce bilinçaltı, telkin gücüne karşı çok hassastır. Bu yüzden iyileşmeye inanmak, tedavinin en az yarısıdır.

Bilinçli olarak sürekli hasta olduğuna inanan, sürekli ağrılarını düşünen bir kişide, bilinçaltı da bu düşüncelere uygun davranır. İyileşemeyeceğim, ağrılarım dinmeyecek tarzında düşünceleri olan bir kişi de, bilinçaltı sürekli ağrı oluşturacak iç dinamikleri harekete geçirir. Ağrı ile alakalı hormonal aktiviteyi buna göre düzenler.

Sonuçta kişinin ağrı ile ilgili kabullenici olumsuz telkinleri, bilinçaltını da buna uygun davranmaya zorlar. Bir noktadan sonra hiç hastalıktan ve ağrılardan kurtulmayan karakteristik bir klinik tablo ortaya çıkar. Bilinçaltı hastalığa ve ağrılara şartlanır. Bu durumda kullanılan ilaçların da pek faydası olmaz. Kişi ancak çok inandığı ve güvendiği bir hekimin onun bilinçaltına hitap eden kuvvetli telkinleri ile düzelme sağlayabilir.

Dolayısıyla hastanın, doktoruna inanması tedavi de çok önemli rol oynar.’’

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:25 tarihinde yazdırılmıştır.