Pavli Pehlivanköy Etkinliğine Sanatçı Getirmek ile Kültür Adına Büyük Bir İş Yapılmaz

12 Eylül Perşembe günü başlayan geleneksel Pavli Panayırı bir asır önce Pavli Panayırı olarak kurulup günümüze kadar gelen, günümüzde de Pehlivanköy Sonbahar Panayırı olarak devam eden panayır bugün sona erdi.
Pavli Pehlivanköy Etkinliğine Sanatçı Getirmek ile Kültür Adına Büyük Bir İş Yapılmaz 104 yıllık bir geçmişe sahip olup, panayır anlayışını Trakya da yaşatan ve ayakta kalan tek panayır olması nedeniyle Trakya’nın yaşayan en büyük bölge panayırı olma özelliğini de taşıyor. Pehlivanköy sonbahar hayvan ve imtiya panayırı araştırıldığında ilçenin coğrafi durumunun müsait olması ve demiryollarının içinden geçmesi, ulaşım ve nakliye açısından çok müsait olmasından dolayı 1908 yılında, dönemin padişahı II. Abdülhamit’in fermanıyla her sene Eylül ayının 7. Günü panayır kurulması emri ile gerçekleştiği ve o günden beri devam ettiğini öğreniyoruz.

 

Trakya’da hatta Marmara Bölgesinde yaşayan vatandaşlar tarafından bilinen ve on binlerce vatandaş tarafından ziyaret edilen panayır, adeta bir bayram havasında geçmekte, bölge halkının içten ve sıcak duygularıyla hayat bulmaktadır.

1908 yılından beri kesintisiz olarak kutlanan Pavli Panayırı'na diğer illerden de katılım olurken, panayır alanına günler öncesinden gelip yer tutan Romanlar üstü kapalı at arabalarında ve römorklarda konakladı.

 

Otomobil, traktör, zira-i aletler satış bölümleri, giyim sergileri, lunapark, kuzu çevirme dükkânları, hayvan pazarı, sebze pazarı, konser alanı ve otopark alanları ile 400e yakın esnafın katılımıyla toplam 110 dönüm alan üzerinde kurulan panayır bir çok fotoğraf meraklısının da ilgi odağı oldu.

 

Muhabirimize konuşan Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı  Serdar İyiyiz: Pavli panayırı olarak bilinen Pehlivanköy panayırına bu yıl 500 civarında fotoğrafçı her yıl olduğu gibi bu yılda katıldı.

 

Pehlivanköy belediyesinin biran önce bu kadar yoğun fotoğrafçının katıldığı etkinliğe bir fotoğraf yarışması düzenlemesi gerekmektedir diyen iyiyiz,

 

Böyle bir fotoğraf yarışmasının yapılmaması büyük bir eksikliktir, günümüzde böylesi kültürel etkinliklerde, bir iki şarkıcının getirmesi kültür adına hala büyük bir iş yapmış sayıyoruz, oysa fotoğraf yarışması yapılsa her yıl belediye arşivine yüzlerce fotoğraf, bu fotoğraflarla ileriki yıllar için çok önemli tarihsel belge niteliği aktarılacaktır.

Biran önce Pehlivanköy belediye başkanı ile bu konuda görüşeceklerini de belirtti.

 

Ziyaretçilerden yüzü gülen esnaf: satışlardan memnun kaldığı gözlenirken Dağlı Çevirme sahibi Nar: Bizim tezgâhımızda 4 günde 60 tane kuzu çevirme tükendi, ortalama 4 günde 600 den fazla kuzu çevirme tezgâhlarda tükenmiştir dedi.

 

 

 

nettomedya :Haber Ahmet Topaç

Foto Pınar Adalardan 

 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:25 tarihinde yazdırılmıştır.