DENGENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN HASTALIK “VERTIGO” NEDİR

DENGENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN HASTALIK “VERTIGO” NEDİR  

Vertigo etrafınızdaki cisimlerin hareket ettiği ve dünyanın döndüğü, yerin ayaklarınızın altından kaydığı hissini veren bir hastalıktır. Vetigo, halsizlik veya tansiyon düşmesiyle meydana gelen baş dönmesinden çok daha farklı bir hastalık ve çok aşırı rahatsızlık verir.

Denge kaybı, mide bulantısı ve kusma da vertigo ile birlikte görülebilir. Vertigo nedeniyle yatağa bağımlı bir hale gelebilirsiniz. Akut bir vertigo krizi birkaç dakikadan 12–24 saat arasında değişen bir süreye kadar uzayabilir.

** Vertigo’yu ortaya çıkaran birçok sebep olabilir ama bu sebepler 3 ana sistemde toplanabilir:
1) Göz ve Görme Sistemi
2) İskelet Sistemi
3) İç Kulaktaki Denge Sistemi

Bunlardan birinde eğer bozukluk meydana gelirse, vertigo hastalığını tetikleyebilir.

Vertigo’ya en çok da “meniere” denilen başka bir hastalık sebep oluyor. Meniere, iç kulaktaki dengeyi sağlayan özel sıvının içindeki bileşimin değişmesi veya kurumasından kaynaklanır. Hasta dakikalar veya saatler süren ataklar halinde tekrarlayan vertigodan yakınır. Bu sırada ayakta duramaz, en ufak baş hareketiyle şiddetli vertigo gelişir. Genelde bulantı, kusma ve kulak çınlaması eşlik eder. Atakların tekrarlaması hasta olan iç kulak tarafında işitme kaybına neden olabilir.

** Diğer Nedenler:
Beyin sapı- beyincik birleşme bölgesinden denge siniri geçiyor. Bu bölge tümörlerinde vertigo, kulak çınlaması, giderek artan işitme kaybı olabiliyor. Beyin sapı ve beyincik damar tıkanma ve kanama durumlarında da baş dönmesi gelişebiliyor. Ancak bu durumlarda birçok bölge fonksiyonunu kaybettiği için kafa sinirlerinin çoğunda tutulum, bir taraf kol-bacakta felç gibi nörolojik bozukluklar görülebiliyor.

Multiple Skleroz hastalığında beyin sapı ve beyincik, göz tutulumları olabiliyor ve vertigo, dengesizlik gibi şikayetler yapabiliyor. Oturma kalkma sırasında gelişen tansiyon düşüklüğü, çeşitli kalp hastalıkları, ağır kansızlıklar ve metabolik bozukluklar vertigo yapabiliyor uzmanlara göre. Boyun kemiklerinde bozulmalar ve kireçlenmeler bu kemiklerin içinden geçen ve beyin sapı ile beyinciği besleyen damarları sıkıştırarak vertigo yapabiliyor. Uzmanlara göre, bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda da tekrarlayan vertigo şikayeti olabiliyor.
_______________
Etrafı dengeli, sabit görmek yaşamımız için çok önemlidir. Nesnelerin şeklini seçebilmek, hareket ederken uzaklık, mesafe algımızın olması, sağlıklı ve kaliteli yaşamımız için çok önemli. Eğer sürekli vertigo ile yaşamak zorunda kalsaydık, bir düşünün, ne yemek yiyebilir, ne de ayakta durabilirdik. Hatta etrafımızı düzgün göremezdik. Ve bu denge kulağımızın içinde birkaç miligramlık kimyasal bir sıvıyla sağlanıyor. İskeletimizin içindeki herhangi bir aksaklık bile vertigoyu tetiklemesi için yeterli oluyor ama normal şartlarda vücudumuzun her bölümü kendi genetik koduna işlenmiş programlar gereği hemen hemen hiç aksamadan çalışır. Vertigo gibi hastalıklar da ne kadar düzgün yaşatıldığımızı hatırlamaya da vesile oluyor böylelikle…
—————————

Vertigo tedavi edilebilen bir hastalık. İç kulakla ilgili vertigolarda genelde tedavi hastanın şikayetlerini hafifletmeye yönelik uygulanıyor. Kulak Burun Boğaz tarafından uygulanan bazı özel baş manevraları da tedavide kullanılıyor, ilaçlarla da geçirilebilir.

Vertigo beyin damar hastalığı, MS, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla ilişkili ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanıyor.

————-
“Gerçekten de insanı karışımlı bir damla sudan yarattık. Onu deniyoruz. Bu yüzden onu işiten ve gören yaptık. “ [ İnsan Suresi, 2.ayet]

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 10:23 tarihinde yazdırılmıştır.