,,Vur Çık Olmaz Esad'ı Devirecek Bir Müdahale İstiyoruz"Başbakan Erdoğan sınırlı operasyona karşı çıkarak Kosova benzeri bir operasyondan yana olduğunu açıkladı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye için Türkiye'ye henüz bir talep olmadığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye'ye yönelik olası operasyonla ilgili açıklamalarından sonra gözler Türk yetkililere çevrildi.
Zafer Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından verilen Zafer Bayramı Resepsiyonu devletin üst düzey yetkililerini buluşturdu.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI YILMAZ'DAN AÇIKLAMA Resepsiyona katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'den operasyonla ilgili herhangi bir talepte bulunulmadığını, doğru olan Esed yönetiminin iktidardan uzaklaştırılması olduğunu söyledi.
ORG. ÖZEL'DEN AÇIKLAMA Genelkurmay Başkanı Özel ise, Türkiye'nin her türlü tedbiri aldığını ve endişeye gerek olmadığını söyledi. Özel, mevcut tezkereye göre çalışma yaptıklarını açıkladı.
ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Resepsiyona katılan Başbakan Erdoğan ise sınırlı operasyonun Türkiye'yi tatmin etmeyeceğini belirterek "Kosova benzeri bir operasyon olmalı" dedi. Erdoğan, Kerry'nin açıklamalarına bakılırsa G-20 öncesi müdahale olabilir, Müdahale 1-2 günlük vur çek değil, rejimi bırakma noktasına germek olmalı" dedi.
Erdoğan, "Tezkereye şu anda ihtiyacımız yok. 4 Ekim'e kadar. Şu andaki süreç Meclis zaten tatilde. Olağanüstü toplantıya gerek olur mu olmaz mı? Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüşürüz. Meclisin kapalı olduğu dönemde Cumhurbaşkanımızın yetkisi var" dedi.
Erdoğan, bütün arzularının ölümün ve kanın bir an önce durması olduğuna dikkati çekerek, "Suriye'yi bu bataklığa çekenler bir an önce bu işi aslında diplomasi yoluyla çözsün ama biz 8 ay buna gayret ettik. 8 ay bundan bir netice alamadık. Ondan sonraki süreçte biz yine gerek Rusya ile gerek İran'la bu tür çalışmalarımız oldu. Gene netice alamadık. Aynı şeyi Batı da yaptı" dedi.
Erdoğan, "Doğrusu ben insanlığın dünyanın Suriye yaklaşımını, insanların katledilmesi noktasında, toplu katliamı noktasında anlamakta zorlanıyorum. Mısır olaylarında da demokrasi noktasında özellikle anlamakta zorlanıyorum. Batı hala örneğin ona darbe diyememiştir. Hala müdahale demektedir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'ye müdahale edilmesi durumunda yine kan döküleceği ve "yine kanın kanla temizleneceği" eleştirilerinin getirildiğinin belirtilmesi üzerine, "Şüphesiz ki doğru bir yaklaşım değil. Şimdi bu yaklaşımı ortaya koyanlar, bunu şu anda Suriye'nin bu sürdürdüğü amansız insan kıyımına yardımcı olanlara karşı bunu niye söylemiyorlar Şu anda Suriye rejimi bunu kendi imkanları ile mi yapıyor Arkasında kimlerin olduğu belli. Kimlerin olduğu belli olduğu halde bunlara karşı bunu söylemiyorlar" dedi.
Erdoğan, "Öbür tarafta buradaki kanın durdurulması için bir müdahalenin gerektiği tezinden hareketle çünkü burada rejimi zayıf düşürmek veya rejimi şu anda artık bu işi bırakma noktasına getirmektir aslolan. Çünkü bırakma noktasına geldiği zaman Suriye ulusal koalisyonu ister istemez devreye girecektir veya Suriye ulusal koalisyonu arkasında bir güç bulacak ve halk kendisi duruma el koyacaktır. Burada halkın duruma koymasının önünü açmaktır aslolan" dedi
Erdoğan, "Yüz bini aşan insan öldürüldü burada. Ben aslında kimyasal silah sebebi ile ölenlerden dolayı böyle bir adımın atılmasını zayıf buluyorum. Çünkü olaya bir sebep netice ilişkisi olarak bakıyorum. Olay insanların ölümüyse bu insan ha kimyasal silahla öldürülmüş ha tankla topla veyahutta ne bileyim uçaklardan gönderilen bombalarla öldürülmüş, sonunda yüz bini aşkın insan ölüyor" dedi.
Erdoğan, BM denetçilerinin dönüşü ile BM Güvenlik Konseyinde farklı bir gelişme bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine "Ben temenni ederim ki BM Güvenlik Konseyinde ön yargılar hakim olmaz. Ön yargılar hakim olursa o gelecek olan rapordan hiçbir şey beklemek mümkün değil" dedi.
CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN AÇIKLAMA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının karşılıksız kalmasının düşünülemeyeceğini belirterek, "Siyasi bir strateji ortaya koymadan herhangi bir askeri müdahalenin de netice alacağına inanmam" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye ile ilgili gelişmelere Türkiye'nin kayıtsız kalamayacağını belirterek, "Türkiye bu işlerin tamamen dışında olamaz, bölgede bu kaosun bitmesini, daha da kötü kontrolsüz çatışmalara yol açacak durumların ortaya çıkmasının önlenmesini en çok biz isteriz" dedi. https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 00:54 tarihinde yazdırılmıştır. |