Suriye'nin Ebu Gureyb'indeki Açlık Grevinden Haberiniz Var mı?

Suriye'de Esed güçleri, cezaevine attığı muhalif kadınlara işkence yapmaya başladı. Başkent Şam'daki Adra Cezaevi'nde sistematik işkenceye maruz kalan kadınlar açlık grevi başlattı. 6 aydır hâkim karşısına çıkarılmayı bekleyen 300 tutuklu kadın arasında hamile olanlar da var. Cezaevi Amerikan askerlerinin tutuklulara işkence yaptığı Ebu Gureyb üssünü hatırlattı.
Suriye'nin Ebu Gureyb'indeki Açlık Grevinden Haberiniz Var mı?  

Suriye'de yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği savaş Ramazan ayına rağmen sürerken, uluslararası toplum ise insanlığa karşı işlenen bu şiddet karşısında sessizliğini koruyor. Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ordusunun çatışmalarda etkinliği her geçen gün artarken, diğer taraftan rejime bağlı güçler tutukladıkları kadın muhaliflere de yaşam hakkı tanımıyor.

HAMİLELER BİLE VAR

Başkent Şam'ın kuzeybatısındaki Adra Cezaevi'nde 6 aydır hakim karşısına çıkarılmayı bekleyen ve bu süre zarfında aileleriyle iletişim kurmalarına dahi izin verilmeyen 'siyasi' tutuklu kadınlar, dünyaya seslerini duyurmaya çalışıyor.Cezavinde yaşları 20 ila 60 arasında değişen 200'ü siyasi olmak üzere 300 kadın tutuklu arasında yaşlılar, hastalar ve hamileler de bulunuyor. İnsanlık dışı koşullarda tutulan ve sistematik şiddete maruz kalan kadın mahkumlar, son çare olarak 1 Temmuz günü açlık grevine başladı.

İLAÇ GİRMESİ YASAK

Bu tutuklulara 'İnsan ve Vatandaş Hakları Evrensel Beyannamesi'nde tanımlanan mahkumlara sağlanan temel haklar sağlanmıyor. Hijyen ortamının sağlanmadığı hücreler, kadınlar arasında salgın hastalıklara da yol açıyor. Cezaevinde insanlık dışı şartlarda tutulan kadınlar arasında şiddet gördüğü için tedaviye ihtiyacı olanlar da var, ağır cilt ve solunum rahatsızlıklarına rağmen tıbbi bakımdan yoksun bırakılanlar da. Kadın mahkumların içinde bulunduğu bu duruma rağmen cezaevi yönetimi, içeriye ilaç sokulmasına dahi izin vermiyor. Terörizmle mücadele mahkemesine defalarca mektup göndererek dertlerini anlatmaya çalışan, ancak bugüne kadar herhangi bir cevap alamayan tutuklu kadınların son çare olarak başvurduğu açlık grevi ise yine dünyanın gündeminde değil. Siyasi gerekçelerle tutuklanan kadınların sayısının, Ramazan boyunca artması da dikkat çekiyor.

Bosnalı çocuklar gibi acı çekiyorlar

BM'nin son raporunda Bosna savaşındaki çocuklara benzetilen Suriyeli çocuklarla ilgili veriler yürekleri dağlıyor. Mart 2011'den bu yana 15 yaşından küçük 7 bin 132 çocuk öldürüldü. Evlerini terk eden 5 milyon Suriyeli'den 2.5 milyonu çocuk. Çocukların yüzde 70'i ya çalışmak için okulu bırakıyor ya da çöpten yemek yiyor. 2 milyon çocuk açlık, şiddetli travma ve hastalıklarla mücadele ediyor.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 01:15 tarihinde yazdırılmıştır.