100 şehirde ''adalet'' gösterileri

ABD'de başkent Washington'dan Los Angeles'a, New York'tan Miami ve Chicago'ya kadar 100'ü aşkın şehirde binlerce kişi, ülkedeki ayrımcılığa tepki göstererek, "Trayvon Martin için adalet" istemiyle sokaklara döküldü.
100 şehirde ''adalet'' gösterileri Ünlü insan hakları savunucusu siyahi rahip Al Sharpton'ın organize ettiği "Trayvon İçin Adalet" başlıklı 100 kentte 100 gösteri/ayin kapsamında, kentlerindeki federal mahkemeler önünde toplanan eylemciler, geçen yıl Florida eyaletinde siyahi genç Trayvon Martin'i öldüren beyaz-hispanik George Zimmerman'ın Florida mahkemesince suçsuz bulunmasını protesto etti. 

Sıcak havaya rağmen alanları dolduran protestocular, Florida ve diğer bazı eyaletlerde yürürlükte olan "yerini koru" yasası gibi nefsi müdafaa yasalarında değişiklikler yapılması ve Adalet Bakanlığı'nın devreye girerek Zimmerman'a karşı sivil haklar suçlamaları yöneltmesi çağrısında bulundu. 

Protestocuların tepki gösterdiği "yerini koru" yasası, bireylerin sadece ölüm tehdidine maruz kaldıkları durumlarda değil, böyle bir tehdidin hissine dahi kapıldıkları anda bile ölümcül güç kullanabilmelerine imkan veriyor. 

Protestolarda yapılan bazı konuşmalarda, Florida eyaletinin boykot edilmesi çağrısı yapılırken, çok sayıda protestocunun, üzerinde Trayvon Martin'in fotoğrafları olan tişörtlerle ve Martin'in vurulduğu sırada elinde taşıdığıyla aynı markaya ait şeker ve buzlu çayla eylemlere katıldıkları görüldü. 

Hafta içinde Los Angeles ve Oakland'daki gösterilerde bazı şiddet olaylarının meydana gelmesine rağmen, bugünkü geniş çaplı protestolarda korkulduğu gibi şiddet yaşanmadı. 

Miami'daki protestoya Trayvon'ın babası da katıldı 

Trayvon Martin'in annesi, New York'taki protestoya katılırken, Miami'deki protestoda ise Trayvon'ın babası Tracy Martin de bulundu. 

Martin, burada yaptığı konuşmada, "Oğlum Trayvon yanlış hiçbir şey yapmadı. Ona tabutunda söz verdim, adaletin yerini bulması için vücudumdaki tüm enerjiyi sarf edeceğim, ölene kadar Trayvon için savaşacağım. Sizin çocuklarınız için de mücadele edeceğim" dedi. 

Tracy Martin, mahkemenin beraat kararı sonrasında, yargılanan kişinin aslında George Zimmerman değil, Trayvon olduğunu fark ettiğini belirtti. 

Oğlu Trayvon'ın başına gelenlerin, herhangi bir ailenin çocuğunun başına da gelebileceğini ifade eden baba Martin, "Şimdi görevimiz, aynı şeyin sizin çocuğunuzun başına gelmemesini sağlamak" diye konuştu. 

Los Angeles 

Ülkenin en batısındaki Los Angeles'ta da federal mahkeme binasının önünde toplanan yüzlerce protestocu, alanı "adalet yoksa, barış da yok" sloganlarıyla inletti. Protestocular, pankartlar ve sloglanlarla, ülkede siyahlara yönelik ayrımcılığa dikkati çekerek, 2013 yılı Amerikası'nda böyle şeylerin olmaması gerektiğine vurgu yaptı. 

"Uyan Amerika" şeklinde pankartlar açan protestocular, "Hepimiz Trayvon Martin'iz" mesajı verdi. 

Protestonun ardından bir grup, kent caddelerinde yürüyüş yaptı. 

Los Angeles'ın kuzeyindeki San Francisco ve Oakland'da da birkaç yüz kişinin katıldığı gösteri ve yürüyüşler düzenlendi. 

Chicago 

Chicago'da da binlerce kişi, kent merkezindeki Federal Plaza'da toplandı. 

Mahkemenin Zimmerman'ı suçsuz bulan kararına sert tepki gösteren eylemciler, Trayvon Martin'in ölümünü, Chicagolu bir genç olan Emmett Till'in 1955'te henüz 14 yaşındayken beyaz bir kadına ıslık çaldığı için Missisippi'de öldürülmesine benzetti. 

Protestoda, ünlü insan hakları savunucusu siyahi rahip Jessie Jackson da bir konuşma yaparak, "yerini koru" kanunu iptal edilene kadar Florida'nın boykot edilmesi çağrısında bulundu. 

Obama'nın açıklamasından memnunlar 

Öte yandan Amerikalılar, ABD'de hala ırkçılığın var olduğuna ve bunun adalet sistemine de yansıdığına inanıyor. Siyahi Amerikalılar ve ırkçılığa karşı çıkanlar, Obama'nın Zimmerman davasıyla ilgili açıklamasından memnun. 

cnnturk

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 10:01 tarihinde yazdırılmıştır.