Sosyal Medya Kirliliğine 'Mavi Oda' ÇözümüGezi olaylarında sosyal medyanın silah gibi kullanılması, Ulaştırma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, Twitter ve Facebook gibi ağlarda suç takibi için birim kuracak. 'Mavi Oda' adı verilen birimde sosyal medya, güvenlik uzmanları, hukukçular ve pedegoglar görev yapacak.
Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde siber törere karşı Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOMA) kurulacak, sosyal paylaşım siteleri twitter ve facebook'ta işlenen suçlara karşı ise 'MAVİ ODA' oluşturulacak. SOMA'nın kurulmasında son dönemde artan siber saldırılar, MAVİ ODA'nın oluşturulmasında ise büyük oranda gezi olaylarıyla birlikte Twitter ve Facebook gibi sosyal medyanın sokak hareketlerini tetikleyen bir silah haline dönüştürülmesi etkili oldu.
MGK, SİBER TERÖRÜ GÜNDEME ALMIŞTI Ulaştırma Bakanlığı, Taksim Gezi Parkı olaylarının fitilini ateşleyen sosyal medyayı yakın takibe aldı. Bundan sonra sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook üzerinden yapılan illegal faaliyetler bakanlıkta kurulan 'Mavi Oda'yla deşifre edilecek. Sosyal paylaşım sitelerinin renginin mavi olmasından ötürü bunları takip edecek merkezde Mavi Oda adı verildi. Twitter ve Facebook'ta oluşturulan sahte hesaplar üzerinden suç içeren mesajlar, Mavi Oda'da görev yapacak uzmanlarca tespit edilecek. Milli Güvenlik Kurulu'nda siberterörle mücadele kararının çıkmasının ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinesinde 'siberterör' kalkanı oluşturulması için çalışma başlatılmıştı.DEVLETE SALDIRILARA KARŞI KONULACAK Redhack gibi hackerların kamu kurum ve kuruluşlarına saldırısını engellemek üzere yapılan çalışmalara, gezi olaylarıyla birlikte öne çıkan sosyal medya da dahil edildi. Siber suçlara karşı oluşturulan Siber Güvenlik Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı koordinesinde, Dışişleri Bakanlığı, Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK), TÜBİTAK, MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın katılımıyla ülkenin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı konusunda çalışma başlatmıştı. 29 maddelik eylem planını belirlenmesiyle birlikte ilk olarak, 7 gün 24 saat görev yapacak Ulusal Siber Müdahale Merkezi (USOM) kurulması için düğmeye basıldı. Ayrıca yine bakanlık bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (SOMA) oluşturulması içinde girişimler başladı. Siber güvenliğin oluşturulması için yapılan çalışmalara, son gezi olaylarıyla birlikte öne çıkan Twitter ve Facebookta eklendi. Bakanlık bünyesinde kurulacak olan USOM ve SOMA'ya ilave olarak Taksim Gezi Parkı protestolarının tüm ülke geneline yayılan sokak hareketlerine dönüşmesinde etkili bir araç olarak kullanılan sosyal medya da girdi. Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri Ulaştırma Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan 'Mavi Oda'dan takip edilecek. Bu oda da tıpkı SOMA gibi 7 gün 24 saat çalışacak. İlk olarak Facebook'un merkeziyle temasa geçilerek sahte hesapların denetimi için yardım istenildi. Buradan olumlu cevap gelirken Twitter'dan ise olumsuz cevap alındığı öğrenildi. Uluslararası kuruluşlarla çalışmanın sürdürüldüğü öğrenildi.
OKULLARA SOSYAL MEDYA DERSİ GELDİ Önümüzdeki eğitim yılında okullarda gösterilen medya okuryazarlığı dersinde sosyal medya kullanımı konusunda da dersler verileceği öğrenildi. Ulaştırma Bakanlığı'nın sosyal medya kullanımıyla ilgili bir klavuz hazırladığı söz konusu kitapçığın kamu kurumlarına dağıtılacağı dile getirildi. https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 06:04 tarihinde yazdırılmıştır. |