O yazı-işleri'nde kim oturuyor?.. Omlet mi ?

O yazı-işleri'nde kim oturuyor?..
  O yazı-işleri'nde kim oturuyor?.. Omlet mi ? Hürriyet Gazetesi'nin manşeti, "Başçavuşa 4 yumurta hapsi" başlığını taşımaktaydı ve haberin "tamamı" spot da güzelce özetlenmişti; "Asker istihkakından 4 yumurtayla omlet yaptıran Astsubay Başçavuş T.T., kamuyu 91 kuruş zarara uğratmak ve memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmaktan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı." (Linkini de verelim, yine de merak edenler okusun.)

Hürriyet gibi ülkenin etkin ve çok satan gazetesi böyle bir olayı neden haberleştirir, daha doğrusu manşete kadar yükseltir? Haber olup olmadığına ilişkin bir tartışma yok; olay ilginç ve haber değeri de var. Zaten sorulan, "haberi kim yazdı" değil, "yazı-işleri"nde kim oturuyor?

TSK, büyük personelle hizmet veren bir kurum ve bu yapı içinde hergün çeşitli olaylar, adi vakalar yaşanıyor. Bu da bunlardan birisi ve nihayetinde 91 kuruşluk bir hak da korunarak, yanlış yapan astsubay cezalandırılmış.

Peki bu, büyük bir gazetenin manşetli, yani "Türkiye'de ya da dünyada günün en önemli ve değerli haberi" olarak okura sunulabilir mi? Sunulduğuna göre öyle karar verilmiş.

Fartlı alternatifler olabilir miydi? Hem de tonla: Mesela FED haberi; Tüm dünya ekonomik göstergelerini, Türkiye de dahil oynatan ABD Merkez Bankası'nın kararları. (Ki Milliyet Gazetesi'nin manşeti.) Sayısız Gezi Parkı haberleri, sayısız dış politika haberleri, demeçler üzerinden kurulacak haberler. Kaldı ki bunlara saymaya gerek yok çünkü o yazı-işleri masasına her sabah ve öğlen yüzlerce haberin konulmuş olması gerekiyor. O halde soralım, neden bu haber Hürriyet'in manşetinde? Çünkü herhangi bir "manşet kıstası"na uymuyor!

Belki de "okur" da suçlu, yazılanı anlamıyor! Bu durumda haberi bir daha okumak gerekiyor; "Asker istihkakından 4 yumurtayla omlet yaptıran Astsubay Başçavuş T.T., kamuyu 91 kuruş zarara uğratmak ve memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmaktan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı." 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 23:34 tarihinde yazdırılmıştır.