Silahları bırakma vesilesiyle kendini kurtarıyor

TRT Haber kanalında her hafta Çarşamba günleri yayınlanan ve Faruk Bilgin'in sunduğu Açı programının bu haftaki bölümünde PKK'nın çekilmesi, Neo-Nazi davası,CHP'nin Irak Başbakanı Maliki'ye ziyareti konuşuldu. Gazeteci Faruk Bilgin sordu, Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan yanıtladı. Programdan satır başları şöyle:
Silahları bırakma vesilesiyle kendini kurtarıyor  

 

Sedat Laçiner 

PKK geçmişte yaptıklarından pişman değil. Uluslararası dengeler açısından bakıldığında, bir iç mesele olmaktan çıkar da, Suriye ve İran gibi dış aktörlerin daha etkili olduğu günlere geri yeniden döner ise, orada kötümser senaryoların şansı artmaya başlıyor. Çatışma olmadığı sürece sivil siyasete yer açılıyor. Silahlı bir örgütün silahsız ama şiddetle, başkaları baskı kurarak siyaset alanına girmesine müsaade etmemek lazım. 

20. yüzyılda Avrupa'nın başına ne geldiyse, Almanya yüzünden geldi derler. O tartışılabilir ama şunun bir rolü vardır: Büyük Almanya her zaman Avrupa'nın dengesini bozmuştur ve büyük çatışmalara yol açmıştır. Merkel'in başında olduğu Hristiyan Demokrat Parti'nin ideali şudur: Almanya'yı İncil'deki kurallara göre yönetmek. Hristiyanlık şeriatıdır. İdeali budur. Almanya'nın Avrupa'ya bakışı da bir medeniyet bakış açısıdır. Helmut Kohl ağzından kaçırmıştı, "biz Türkiye'yi almayız, çünkü AB bir medeniyet projesidir. Bu medeniyet Judo-Hristiyan medeniyetidir." Almanya'yı Avrupa'da dengeleyebilecek iki ülke vardır. Biri Rusya'dır ikincisi Türkiye'dir. Ne Fransızlar, İngilizler, Lehler vs. hiçbiri dengeleyemez. 

Geçmişte ırkçılık sayılan bir çok söz bugünün Avrupa siyasetinde normal hale geldi. Hollanda'da ırkçı ve İslam karşıtı parti hükümete girebilecek kadar güçlendi. Irkçılık konusunda en sicili temizlerden biri İngiltere diye bilinir. İngiltere'de en son seçimlerde ırkçı parti inanılmaz bir patlama yaptı. Anaakım sayılan muhafazakar partide aşırı milliyetçilik inanılmaz prim yapıyor. En son 9 kişi Türk diye öldürüldü. Alman medyasında bir takım insanların buna verdiği isim "kebap cinayetleri." 

Hangi mahkemeye bu kadar ağır bir cezadan birisi kelepçesiz geliyor? Mahkemenin o kişinin orada show yapmasına müsaade etmemesi lazım. Almanya'da ırkçılık hastalığı devletin içinde değil, toplumun içinde, çünkü! Bu cinayetlerin geç ortaya çıkmasının sebebi şu: En basit karakoldan, Alman gizli devletine kadar bir ırkçılık hastalığı var. O yüzden burada derin devletten öte bir Alman hastalığı var. Bu dava Almanya'nın ırkçılık ve dincilik davasıdır. Bunu temizleyemezlerse, pogromların aynıları yarının Almanyası'nda hatta Avrupa'da gerçekleşir. 

Deniz Ülke Arıboğan 

Ben nihai noktada PKK meselesinin hallinin aslında bir kaç sene içersinde gerçekleşeceğini ve PKK'nın lağv edileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar Türkiye o bölgedeki insanların ne kadar mağdur olduğunu görmezlikten geldi. Hep terör örgütünün varlığı üzerinden çok eziyetli yaşamlar sundu o insanlara. Bir heyet toplantımızda Diyarbakır Şehir Federasyonları Başkanı çıktı, bir açıklama yaptı. "40000 insan kaybettik bu süreçte" dedi. "5000 tanesi devletin güvenlik güçleri olarak geçiyor. korucu, polis asker. Diğer 35000 kişinin tamamı Kürt. Bu 5000 şehidin içindeki korucuların, askerlerin, polislerin yarısı Kürt. Yani aslında ölenler biziz. Ve biz bu barışı istiyoruz. Biz mağdur olduk, bizim üzerimizden bir savaş yapıldı ve biz artık yeter diyoruz. Biz artık ölmek istemiyoruz."Örgütü  bertaraf eden şey, devletin strateji değişikliğine gidiyor olması. 


Talip Küçükcan 

PKK'nın etkin olduğu bölgelerde yeni sivil toplum örgütleri, siyasi yapılar çıkmaya başladı. Bu demektir ki, Kürt siyasetinde çoğullaşma başlıyor. Daha farklı siyasi angajmanlar olacak. PKK'nın büyük oranda etkisini yitirmesi mümkün. PKK aslında kendisini de kurtarıyor. Stratejik bir karar aldı. Silahları bırakma vesilesiyle kendini kurtarıyor. Çünkü terör örgütlerinin dünyada sonunun geldiği bir dönemde yaşıyoruz. 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 10:32 tarihinde yazdırılmıştır.