Ergenekon savcısının cezası kesinleşti

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Ergenekon soruşturmasında da görev alan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu'na görevi kötüye kullanma suçundan verilen 3 ay 3 gün hapis cezasını onadı.
Ergenekon savcısının cezası kesinleşti Kasım İlimoğlu hakkında, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, 2009'daki denetim sırasında kendisine verilen 541 adet değişik suç türlerine ilişkin soruşturma evrakını 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bırakarak, soruşturmaların sürüncemede kalmasına yol açtığı iddiasıyla soruşturma evrakı hazırlandı. Birinci sınıf hakim olduğu gerekçesiyle Yargıtay 4. Ceza Dairesi'de yargılaması yapılan Savcı Kasım İlimoğlu, savunmasında, UYAP sisteminden kaynaklanan sorunlar bulunduğunu, zabıt katiplerinin sayı ve nitelik olarak yeterli olmadığını, 16 aylık sürede bin 984 soruşturma evrakını sonuçlandırdığı ve çok titiz çalıştığını belirtti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, İlimoğlu'nun savunmasını yerinde görmedi ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) görevi kötüye kullanma suçunu düzenleyen 257. maddesi uyarınca 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Ceza zincirleme suç hükümleri kapsamında artırılarak 3 ay 22 güne çıkarılırken, sanığın geçmişi, samimi anlatımı nedeniyle indirilerek 3 ay 3 gün olarak belirledi. Daha sonra hapis cezası günlüğü 20 liradan bin 860 lira adli para cezasına çevrildi. İlimoğlu, cezasının infazından sonra işlemek üzere, verilen cezanın yarısı olan 1 ay 16 gün süreyle kamu görevini kullanmasıyla ilgili hak ve yetkilerini kullanmaktan yoksun bırakıldı.

TECRÜBELİ SAVCININ DAKİKALARINI ALIR

Daire kararında, İlimoğlu'nun iş cetveline göre, kısa bir süre Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde ve genel soruşturma evrakına bakmakla görevli olduğu ifade edilerek, 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 345 dosyanın duruşmasına çıkıp 76 dosyaya esas hakkında mütalaa verdiği, teftiş dönemi içerisinde 3 bin 317 soruşturma dosyasına bakıp, bin 945'ini sonuçlandırdığı, elinde bin 372 dosya kaldığı, elindeki dosyalardan üçte birinden fazlasını oluşturan 541 tanesinde 4 aydan 1 yıl 3 ay 8 güne varan sürelerle işlemsiz bıraktığı kaydedildi. Daire, sanığın dosyalarda uzun sürelerle herhangi bir işlem yapılmamasında haklı gösterilecek herhangi bir tarafın bulunmadığını, bu dosyalarda yapılacak işlemlerin sanık gibi tecrübeli bir cumhuriyet savcısı için dakikalarla ifade edilecek zamanı alacağı belirtildi. Kararda, Bakırköy'deki diğer savcılarda da aynı miktarda iş bulunmasına karşın bu savcıların çoğunun bu şekilde bir sıkıntıya yol açmadıkları, sanığın savunmasına itibar edilemeyeceği ve adaletin sağlanması için 541 dosyayı geciktirmek suretiyle görevinin gereklerini yapmakta ihmal ve gecikme gösterdiği vurgulandı. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, daire kararını onadı. İlimoğlu cezayı bir üst kurul olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Kurul, Daire kararını onadı.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 07:34 tarihinde yazdırılmıştır.