"AKP, BDP ile Flört Ediyor"

"AKP, BDP ile Flört Ediyor" BDP'li 10 milletvekilinin fezlekelerinin Meclis'e gönderilmesiyle ilgili BBC'den çarpıcı bir yorum geldi.
Bbc, Başbakan Erdoğan'ın "talimatı"nın ardından fezlekelerin "jet hızıyla" Meclis'e gönderildiğini, "Böylece 1994'te Dep milletvekillerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan sürecin bir benzerinin yaşanabileceği yorumlarının ön plana çıkmaya başladığı"nı belirtti.

Türkiye'de cezaevlerindeki açlık grevlerinin sona ermesinin ardından hükümet ile Barış ve Demokrasi Partisi (Bdp) ilişkilerinde gözlenen yumuşamanın, 10 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin Meclis'e gönderilmesi ile gerginliğe dönüştüğü yorumları yapılıyor.

Bbc, bu yeni gelişmeyi "Fezlekeler Tbmm'de, Bdp meydan okudu" sözleri ile değerlendirdi.

Bbc, Hükümet ile Bdp arasında yapılan temaslar, "Yeni Oslo süreci başlar mı?" sorusunu akla getirmişken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspanya seyahati öncesinde, Şemdinli'de Pkk'lılarla "kucaklaşma" görüntüleri kamuoyuna yansıyan milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinin parlamentoya gönderilmesi talimatı vermesiyle gündemin bir anda değiştiğini belirtti.

"ERDOĞAN'IN TALİMATI ARDINDAN JET HIZIYLA MECLİS'E GÖNDERİLDİ"

Adalet Bakanlığı'nda yaklaşık 1 aydır bekleyen fezlekelerin, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından "jet hızıyla" Tbmm'ye sevk edildiğini kaydeden Bbc, böylece 1994'te Dep milletvekillerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan sürecin bir benzerinin yaşanabileceği yorumlarının ön plana çıkmaya başladığını söyledi.

Haberde, Bdp'lilerin ise açlık grevlerinin sona erdirilmesi için Abdullah Öcalan'ı "devreye sokmak zorunda kalan AKP hükümetinin fezlekeleri Tbmm'ye sevk ederek müzakerelerin yeniden başladığı algısını kırmayı amaçladığını" düşündüklerine dikkat çekilirken Bdp'lilerin dokunulmazlık fezlekeleri sevk edilse de idam cezasının geri getirilmesi tartışmasında olduğu gibi sonuçsuz kalacağını söyledikleri de kaydedildi.

"GEÇEN HAFTA HÜKÜMET VE Bdp BİRÇOK KONUDA GÖRÜŞMELER YAPTI"

Bbc haberinde, "Her ne kadar Erdoğan'ın talimatıyla fezlekeler Meclis'e sevk edilse de Bdp ile hükümet yetkilileri arasında "arka planda' demokratikleşme konusundaki görüşmeler de sürüyor" dedi.

Bu çerçevede Bdp'den üst düzey bir yöneticiye dayanılarak "Geçen hafta hükümetin hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü 4. yargı paketi ve "kamuda anadilin kullanımı hakkı'nın da aralarında bulunduğu birçok konuda görüşmeler yapıldığı" belirtildi.

"AKP BAŞKANLIK ÖNERİSİ KONUSUNDA Bdp İLE FLÖRT EDİYOR"

İngiliz yayın kuruluşu, "Hatta Bdp'liler, "bağımsız' olarak parlamentoya girdikleri için "Hazine yardımı'nın partilerine de verilmesi ve seçim barajının düşürülmesi konusunda AKP ile pazarlıklar yürütüyor. Ayrıca AKP'nin, yeni anayasaya koymak istediği "Başkanlık sistemi' önerisi konusunda Bdp ile "flört' ettiği de biliniyor" denildi.

"DARBELERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NUN RAPORUNDAKİ İLGİNÇ AYRINTI"

Bu arada, Bbc haberinde ayrıca "Bir ilginç ayrıntı da AKP görüşünü yansıtan Tbmm Darbeleri Araştırma Komisyonu raporunda, 1994'te Dep milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp partilerinin kapatılması sürecinin "rejimin karanlık yüzü' olarak yansıtılması" sözlerini kullandı. Haberde şöyle devam edildi:

"Komisyonun birkaç gün önce kamuoyuna açıklanan taslak raporunda, başta dönemin koalisyon hükümeti SHP-DYP başta olmak üzere dokunulmazlıkların kaldırılmasını destekleyen siyasi partiler, "militerleşme sürecine taşeronluk yapmakla' suçlanıyor."

Bunun ardından Bbc, 1994'de Dep Milletvekillerinin de dokunulmazlığı kaldırıldığını ve milletvekilleri Meclis'in kapısından çıktıkları anda tutuklanıp, cezaevine gönderildiğini anımsattı.
Ankara Haber Ajansı 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:29 tarihinde yazdırılmıştır.