İran'dan Çok Çarpıcı Türkiye İddiası

İran'dan Çok Çarpıcı Türkiye İddiası İran medyası, Türkiye'ye yönelik eleştirel yayınlarını tüm hızla sürdürüyor.
İran'dan Çok Çarpıcı Türkiye İddiası İranlı medya, Türkiye'ye yönelik eleştirel yayınlarını tüm hızla sürdürüyor. Devlet televizyon kanalı PressTV, "ABD, Türkiye'nin güneyindeki bir askeri üste 70 kadar B61 nükleer bombayı tutuyor" iddiasını yansıttı.

PressTV, bir Arap haber ajansına dayanarak verdiği haberde "Türk kaynakları, bombaların Adana ilindeki İncirlik üssünde tutulduğunu söylüyorlar" dedi.

Haberde "3.53 metrelik uzun ve ağırlığı 320 kilo olan termo nükleer bombanın, ABD'nin en stratejik silahlarından biri olarak değerlendirildiği" belirtildikten sonra "Bombalardan 10-20'si, İncirlik'e naklinden önce Türkiye'nin Balıkesir ve Ekinci hava üslerinde depolanıyordu" savları da dile getirildi.

PressTV, ayrıca Türkiye'nin "ABD kuvvetlerinin işlettiği, tartışmalı Nato radarı üssüne" evsahipliğini yaptığını belirttiği haberinde, söz konusunun radarın "Türkiye'ye yararının olmayacağına sadece İsrail'in çıkarlarına hizmet edeceği" iddiasına da yer verdi.

DAHA ÖNCE DE ATOMİC SCİENTİSTS YAZMIŞTI

"Atomic Scientists" adlı dergide yayımlanan, Robert S. Norris ve Hans M. Kristensen imzalı bir makaleye dayandırdığı haberde, ABD'nin Türkiye'de olduğu öne sürülen nükleer silahlarına ilişkin bilgilere yer verilmişti.

Norris ve Kristensen'in araştırmaları sonucunda yayımladığı çalışmada, ABD'nin, Türkiye de dahil birçok Avrupa ülkesinde Soğuk Savaş yıllarından kalan "taktiksel atom bombalarının" ayrıntılı olarak depolandığı yerler ve sayıları veriliyor.

Bu raporu hazırlayanların ABD'nin ilk nükleer bombasını üreten Manhattan Project'de çalışan bilim adamları olması ise daha dikkat çekiyor. Çalışmaya göre Avrupa'daki atom bombaları en yüksek sayısına ulaştığı 1971 yılındaki 7 bin 300 sayısından bu yana ciddi bir düşüş gösteriyor ve şu anki sayısı 150-200 civarında. Bu bombalara Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye ev sahipliği yapıyor.

İNCİRLİK'TE 60-70 BOMBA VAR

Çarpıcı bilgilerin yer aldığı raporda, Türkiye ile ilgili önemli iddialar yer alıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

* Nükleer B61 tipi bombaların sayısı 60-70 arasında ve İncirlik'teki ABD hava üssünde bulunuyor. Bu sayı 2001 yılında 90'dı.

* İncirlik'teki durum Avrupa'daki diğer üslerden farklılık gösteriyor ve bunu raporu hazırlayan uzmanlar 'özel statü' diye niteliyor. Bunun nedeniyse yaklaşık 50 bombanın taşınabilmesi için ABD savaş uçağı gerekiyor. Ancak bu bombaları taşıyabilecek uçakları İncirlik'e yerleştirme teklifi Türkiye tarafından geri çevrilmiş. Bundan dolayı da İncirlik'e 'tam Nato pozisyonu' yerine 'yarım pozisyon' deniyor. Bu bombaların kullanılması için başlıkları taşıyabilecek türde ABD savaş uçaklarının önce İncirlik'e gelmesi ve bombaları yükleyerek havalanması gerekiyor.
Ankara Haber Ajansı

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:38 tarihinde yazdırılmıştır.