Çılgın değil, 'imkansız' proje...

Batı istihbaratı zekamızı niye bu kadar küçümser?
Çılgın değil, 'imkansız' proje... Alman Der Spiegel dergisi, İran 'ın, ekonomik yaptırımların kaldırılmasını sağlamak için Hürmüz Boğazı'nda kasıtlı olarak bir petrol tankeri kazası gerçekleştirmeyi planladığını bildirdi, haber kaynağı olarak da batılı istihbarat servislerini gösterdi. "Plana göre tankerin patlatılmasıyla büyük miktarda petrol sızacak, böylece petrol tankerlerinin geçtiği uluslararası yollar kapanacak. Petrol sızıntısının sadece kendi yardımıyla temizlenebileceğini düşünen İran da bunun karşılığı olarak yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak." Haberi veren bir başka Türkçe kaynağa göre de "Tahran böylece hem yaptırımların gevşetilmesini sağlayacak, hem de Körfez’deki Arap ülkelerinin ekonomisine darbe vuracak."

İstihbarat kaynaklı haberlerin çoğunda olduğu gibi bu haberde de kulağa pek mantıklı gelmeyen 'varsayımlar' var.

1- Diyelim plan tuttu. İran'ın yardımı olmadan o petrol temizlenemez mi?

2- İran, işin iktisadi tarafını sanki hiç düşünmemiş. Kaza sonucu petrol akışında aksama olması, Körfez'deki Arap Ülkelerinin petrol ihracatını sekteye uğratabilir. Peki Hürmüz Boğazı'na bağımlı olmayan diğer petrol üreticisi Arap ülkelerine, bu fiyat artışı, kazanç getirmez mi? Örneğin Kızıl Deniz üzerinden ihracatına devam edecek olan Suudi Arabistan'ın petrol geliri daha da artmaz mı? Fiyattaki en ufak bir artış, en büyük petrol tedarikçisi Arap ülkeleri için müthiş bir gelir kaynağı demek olur. Yani bir taraftan körfez ülkeleri geçici bir süre için sıkıntı yaşayabilir, evet, ama aynı zamanda bu İran'ın Suriye'de çekiştiği en büyük rakiplerine tonla para kazandırmasına da sebep olacaktır. Unutulmasın ki, bu İran'ın ilk Hürmüz kartı değil. Suudi Arabistan'ın herhangi bir kriz durumunda Kızıl Deniz hatlarına yükleneceği aylardır biliniyor.

Aynı şekilde söz konusu plan Rusya için de bu büyük bir gelir artışı osa da, İran'dan uluslararası alanda desteğini esirgemeyen ve petrol ihtiyacının %75'ini ithal ederek karşılayan Çin için büyük darbe olur.

Sadede gelirsek, Hürmüz üzerinden açılmak istenen petrol kartı, şimdilik büyük oyuncuları aynı anda tatmin etmekten uzak. Her ihtimali göz önünde bulundurmak da fayda var, Tahran rejiminde birileri söz konusu planı uygulamak üzere ciddi ciddi düşünüyor olabilir.

 

Batı ülkelerinden önce Çin'in vetosunu yiyecek, kulağa pek mantıklı gelmeyen bu haber neden şimdi ortaya atıldı?

Haber üzerinden verilmek istenen mesajın muhatabı Batı olmayabilir.

 

 

iyibilgi

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 22:21 tarihinde yazdırılmıştır.