Tattoo-Dövmeciler Kitabınız Çıktı

Dövme Sanatı Kitabı, Vural EMEKÇİ İmzası ile Raflarda Yerini almaya başladı
Tattoo-Dövmeciler Kitabınız Çıktı

 

 

Dövme Sanatı Kitabı nın yazarı Vural Emekçi ile yapılan ropartajı size sunuyoruz

 

Dövme ve Dövmecilik ile ilgili ciddi anlamda ilk kitap…Bilimsel araştırmalara yer verilmiş, konuların uzmanlarına danışılmış…Kendisine kitabının hayırlı olmasını ve bol satışlar diliyoruz…

Vural Emekçi ile yaptığımız söyleşimiz aşağıdadır

Dövme Sanatı hakkında bir kitap yazma fikri tam olarak nasıl gelişti?

Kitap yazma fikri üniversitede okuduğum yıllarda gelişti. Bir şekilde, kendi elime yaptığım dövmenin üzerinden tam 10 yıl geçti. O dönemlerde, 16 yaşındaki birisi neden elinin üzerine dövme yapar, bu düşünülür! Bunun sebebi her ne ise, dövme bir anda benim hayatım oldu. Picasso “her çocuk sanatçı olarak doğar, önemli olan sanatçı kalabilmektir” der. Ben sanatçıkalabiliyor muyum onu bilemem ama Görsel sanatlar öğretmeni oldum.

Günümüz güzel sanatlar eğitiminin amacı içsel beceriyi geliştirmektir. İnsanın sadece kendisi sanatçı olabilir bu öğretilebilir birşey değildir. Ben aldığım enformasyon eğitimlerini anlamak ve sevmek için, derslerde sürekli dövmeyi, sanatla eşleştirdim ve sanat kuramlarını dövme üzerinde nasıl değerlendirebileceğimi düşündüm. Okula girmem, dövme konusunda kendimi geliştirme isteğimle birlikte gelişti zaten. Dövme ile ilgili eğitim veren bir kurum olsaydı, orda okumuş olurdum.

Karadeniz Teknik Üniversitesi kendimi geliştirip, ilgi alanlarımı çoğaltabileceğim bir atölye halini aldı. Aynı zamanda öğretim üyelerimizden, her konuda tam destek gördüm.

Kitap üzerinde de özellikle Abdullah Ayaydın hocamızın büyük katkısı oldu. Kendisi çevremde kitap yazmış insanlardan birisiydi, ilk ondan yardım istedim ve beni kırmadı.

Ben, en kalıcı ve eğlenceli öğrenme tekniğinin, öğretmek olduğunu düşünüyorum. Kime bir şeyler öğretirsem, o üzerine yeni bilgiler ekleyip geri getirdi bana. Benim hedefim, bir öğretim görevlisi olarak, üniversitelerde seçmeli dövme dersleri verebilmek. Bir kitap çıkartmanın bile bana manevi getirisinin çok olacağını düşündüm ve daha kitap baskıya verilmeden, beklemediğim kadar çok güzel tepkiler ve destekler gördüm. Kolay bir işe girmediğimin farkındaydım fakat beklediğimin çok üstünde getirisi olan bir proje oldu

Dövmenin bir sanat olarak değerlendirilebilmesi için belli kriterler var mıdır?

Bence dövmenin bir sanat olduğu aşikârdır. Diğer sanat kavramlarına baktığımızda, sanatın her dönem taşıdığı anlam ve üstlendiği misyon değişimler göstermiştir, bu bağlamda dövme sanatına da, belli kurallar ve kriterler koymak yanlış olur diye düşünüyorum. Dövmede sanatçı sanatınıdirek olarak insan bedenide işler, yani bir aracı materyal kullanmaz. Fakat bu kriterleri belirlemek doğru olmasa da, bana göre dövmenin amaçları ve özellikleri vardır ve yapılan dövmenin özelliklerini taşıması ayrıca amacına hizmet etmesi gerekmektedir. Dövmenin amaçlarından bazılarını şu şekilde özetleyebilirim.

-İnsan güzelliğini ve estetiğini, ön plana çıkartmak ve tekrar yorumlamaktır.

- Anlatımı, direk olarak, beden üzerinde göstermektir.

- İnsan bedenini sanat eserine dönüştürmektir.

- Sanatın aynasında, insanı güzelleştirmektir.

- İnsan vücudunu süslemektir

Çağımızda dövme yapma amaçlarını bu şekilde çoğaltmak mümkün, geçmişte dövme yapma amacı ile günümüzdeki amaçları aynı olmadığı gibi, gelecekte de farklı amaçlar güden bir sanat olayı olabilir.

Sizce her dövmeci sanatçı, her dövme sanat eserimidir?

 

Her dövmeci sanatçı adayıdır. Her dövmede sanat ürünüdür. Bazı insanlar sanatı sanat için yaparken, bazıları da sanatı sanatçı için yapabilir. Sanatı sanat için yapan kişiler gerçekten yaşama amacını, sanata adamış ve bu alanda kendisini bilgi ve beceriyle donatmıştır. Birçok sanatçıkendisini stüdyolara kapatmış ve çalışmaktan kendilerini tanıtmaya bile fırsat bulamamıştır. Vincent Van Gogh, gibi birçok örnek vardır, yaşamında yoksulluk çekmesine rağmen, asla çalışmaktan vazgeçmeyen. Bu sanatçılar bir yol çizmiş ve o yoldan şaşmamıştır.

Birde sanatı kişisel menfaatleri için, ün ve para kazanmak üzere kullananlar vardır. Bunlardan günümüzde çok var, fakat gerçek bir sanat eserini modern sanat çağında kimin ortaya koyacağını bilemeyiz. Buna toplum karar verir.

Sanat genel anlamlı bir kelime, dövme ise özel anlam içeren bir olgudur. Sanatçı dediğimiz bir insan gelecekte yıllar sonra unutulabilir veya hiç fark etmediğimiz bir dövmeci, bir gün büyük bir sanatçı olarak, sanat tarihi kitaplarında yer alabilir.

Türkiye’de dövme sanatını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok eski bir kültürün tekrar rağbet görmesi ve yayılmasıyla, hızlı ilerleyişini sürdürmektedir.

Ülkemizde tekrar popülerliğini kazanan dövme sanatı, dünya üzerindeki sanatçılarla rekabette olduğu gibi, ülkedeki iyi sanatçılar arasında da keyifli bir çekişme vardır. Günden güne gelişmekte olan dövme, Türk toplumunun büyük kesimi tarafından kabul görmüş ve uygulanmıştır.

Maalesef birçok alanda olduğu gibi dövme konusunda da eksikler vardır, fakat unutulmamalı ki çalışkan genç bir nesle sahip ülkede bu alanda birçok gelişme olacak ve dünya üzerindeki bu yarışta üst sıralara yükselecektir.

Bu konuda birçok dövme sanatçısı ve dövme sever üstüne düşen görevleri yapmakta ve bu sanatın ilerlemesinde katkıda bulunmaktadır. Artık dövmeyle alakalı kitaplar çıktı, sergiler düzenlendi, makaleler yazıldı,dergiler yayımlanıyor, uluslar arası festivaller düzenleniyor ve pek çok özgün dövme modelleri oluşturuluyor. Derneklerde bir araya gelen dövme sanatçılarıhaklarını biliyor ve dayanışma içerisinde bu sanat akımının öncülüğünü yapıyorlar. Türk sanatçılar yurt dışında çalışmalarını sergiliyor ve yarışmalara katılıyorlar.

Dövme Türkiye’de bir meslek olarak kabul edilmeye 2007 yılında başladı. İstanbul Güzellik uzmanları Güzellik salonu işletmecileri Kalıcı makyaj ve Dövmeciler Esnaf ve Sanatçılar Odası (İGDESO) ve Dövme Derneği (DÖVME-DER)nin yaptığı ortak çalışma sonucu; devlet dövmeyi bir meslek olarak tanımlamış ve iş yeri açıp, gerekli evrakları tamamladıktan sonra yasal çalışılabilinen bir ülke halini almıştır.

Yakın zamanda dövme tekniğiyle ilgili bir eğitim müfredatıhazırlanıp; Üniversitelerde seçmeli bir ders olarak okutulma fikrini Cumhurbaşkanlığına, Karadeniz Teknik Üniversitesi Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı Başkanına ve birkaç üniversite öğretim görevlisine sözlü ve yazılı olarak iletilmiştir ve olumlu yanıtlar beklenmektedir.

Profesyonel dövmecilik anlayışıyla 1990’lı yıllarda tanışan ülkemizin, bu kültürün bir sanat dalı olduğunu kavramasıyla devlet, halk, medya ve sanat camiası dövmeye ve dövme sanatçısına sahip çıkmaya ve hak ettiği değeri göstermeye başlamıştır.

Özellikle Akdeniz ve Ege’de hizmet veren birçok profesyonel stüdyo vardır. İstanbul, Ankara ve İzmir’de çok gelişmiş ve hızla gelişmekte olan dövme sektörü, malzeme kalitesinin arttığı ve çeşidin çoğaldığıendüstriyel bir hal almaktadır. Artık çok kolay ve uygun fiyatlara malzeme temin edilebiliyor, dünya standartlarında işçilikler çıkıyor.

Birçok dövme sever dünyanın öbür ucunda kalkıp dövme yaptırmak üzere Türkiye’ye geliyor bu sayede dövme turizmi ile ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunuyor. Artık birçok ülkede dövme sanatçılarımız tanınmakta ve konuşulmakta, kendi hayran kitlelerini oluşturmaktadır dedi.

Meraklısına A dan Zye Dövme Sanatı isimli Kitaba www.dr.com.tradresinden ulaşabilirler

http://www.dr.com.tr/Kitap/Adan-Zye-Dovme-Sanati/Vural-Emekci/Hobi/Genel-Ilgi/urunno=0000000413671

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 23:44 tarihinde yazdırılmıştır.