Trilyon karat: Hangi ülkeleri vuracak?..

3 bin yıllık Rus elması rezervi kime karşı
Trilyon karat: Hangi ülkeleri vuracak?.. Eğer bu iddia doğruysa, yani Rusya gerçekten de dünyanın 3 bin yıllık elmas ihtiyacını karşılayacak bir maden yatağı bulduysa.. Daha doğrusu bu zaten vardı da şimdi ortaya çıkardıysa.. Yeni bir ekonomik düzenle karşı karşıyayız anlamına geliyor bu.

Habere göre, “Rusya önümüzdeki 3 bin yıl boyunca dünyanın elmas ihtiyacını karşılayacak ‘trilyonlarca karat elmas yatağı’ bulduklarını açıkladı.” İddiaya göre Moskova bu madenden ta 1970’li yıllardan beri haberdardı. Fakat ekonomik saiklerle gizledi.

Dünya rezervinin 10 katından fazlası anlamına gelen bu rezervin elmas ölçüsüyle ifadesi, “trilyonlarca karat” demek. Üstelik kalitesi de yüksek.

Peki bu devasa ekonomik madenin bulunması (iddiası) hangi ülkeleri ciddi biçimde tehtid ediyor. Çünkü elmas küresel çapta bir pazar oluşturuyor ve tıpkı meşhur “Kanlı Elmas” filminden anımsanacağı gibi savaşlar, ülkeler, uluslararası şirketler, siyasi iktidarlar vet tabii büyük para barındırıyor.

Bu pazarın anlaşılması için şu küçük yol yardımcı olabilir; Madenler-elmas ticareti merkezleri-elmas işlemeciliği-perakende satış.

Bu dörtlü ayağın her biri ve hepsi bir çok ülkeye para pompalıyor. Bu pazarın bütünü de işte şöyle bir harita, yani bu yeni açıklamayla ciddi risk altına girecek ülkeler ortaya çıkarıyor.

ABD ama daha çok New York. Bu şehirdeki elmas pazarı Yahudilerin elinde. İsrail-Tel-Aviv, Belçika, Hindistan-Bombay, Tayland-Bangkok, Avustralya (maden), Güney Afrika (Madenler) ve İngiltere! Artı elmas borsaları.

Bu liste içinde; Güney Afrika (maden),  Hindistan (işleme), İsrail (Perakende), Belçika (Uluslararası Pazar) ve İngiltere’yi (Uluslararası Pazar) olarak ayrıca zarar görecek ülkeler olarak da listeleyebiliriz.

Ancak unutulmaması gereken bir nokta var: Rusya da önemli bir elmas üreticisi ve buradan kayba uğrayabilir! Peki niye bu açıklamayı yaptı? Denilenlerden bir tanesi, Avrupa merkezli ekonomik kriz. Doğru mu bilinmez.

Ama bu yeni durumla ilgili önümüzdeki günlerde daha ilginç gelişmeler beklenmeli.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 23:48 tarihinde yazdırılmıştır.