CHP'de Kurultay Günü

CHP'de Kurultay Günü CHP'nin, Kılıçdaroğlu döneminde 4. kurultayı olan 34'üncü kurultayı bugün başlayacak ve iki gün sürecek.
CHP'de Kurultay Günü — Kurultaya Rahşan Ecevit, Sevinç İnönü, Ali Topuz, Önder Sav gibi isimlerin de katılması bekleniyor.

— Tüzük kurultayında konuşma yapmak isteyince protesto edilen ve salondan çıkarılan İsa Gök, parti meclisi raporuna muhalefet şerhi koyan isimlerden biri olarak konuşma yapacak.

— Kurultayın ikinci gününde yapılacak parti meclisi seçimine çarşaf listeyle gidilecek ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu anahtar liste hazırlayacak. Anahtar listede Nihat Matkap, Erdoğan Toprak, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Faik Öztrak, Sencer Ayata, Gökhan Günaydın, Şafak Pavey, Burhan Şenatalar, Aydın Ayaydın ve İhsan Özkes'in yer alması bekleniyor.

— Yeni tüzüğe göre parti meclisinde yüzde 33'lük kadın kotası, yüzde 10'luk gençlik kotası uygulanacak.

— 1282 delegenin oy kullanacağı kurultay divan başkanlığını eski genel başkanlardan Altan Öymen yapacak.

— Kemal Kılıçdaroğlu'na rakip çıkması beklenmeyen 34'üncü olağan kurultay, CHP liderinin dördüncü kurultayı olacak.

SEÇİME İKİNCİ ADAM DAMGA VURACAK

CHP'nin 34. kurultayına genel başkanlıktan ziyade ikinci adam seçimi damgasını vuracak. CHP'de bundan sonra kimin Önder Sav'ın rolünü üstleneceği bu kurultayda netlik kazanacak.

CHP'yi bu kurultaya Kılıçdaroğlu adına hazırlayan Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap'ın yeni dönemin Önder Sav'ı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu aşamada muhaliflerin kesinlikle karşı olduğu Matkap yerine başka birini seçtirmek ve bu konuda parti yönetimini sıkıştırmak için yoğun çaba harcaması bekleniyor.

Muhaliflerin bu hamleyle yönetimde gedik açmayı hedeflediği öğrenildi. Bu nedenle kurultaydaki atmosfere göre CHP liderinin herkesin üzerinde ittifak edebileceği 'ağabey' rolünde bir isme ikinci adamlığı verebileceği dile getiriliyor. Bu ismin de geçmişte eski Genel Başkan Deniz Baykal ile birlikte çalışan ve tüzük kurultaylarında divan başkanlığı yaparak ismi ön plana çıkan Denizli Milletvekili Adnan Keskin olacağı belirtildi.

LİSTE KÜSKÜNLERE GÖRE ŞEKİLLENECEK

Bugünkü genel başkanlık seçiminde tek aday olma ihtimalinden ötürü delegelerin ellerini kaldırıp indirme şeklinde ya da bizzat kabine giderek oy atma şeklinde tercihte bulunmaları bekleniyor. İkinci olasılık daha güçlü görünüyor.

Burada Kılıçdaroğlu'na delegelerin ne kadarının oy vereceği aynı zamanda CHP liderinin anahtar listesinin de delinip delinmeyeceğinin bir göstergesi olacak. İlk gün genel başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu, yarınki Parti Meclisi seçimleri için 90 kişilik 'Anahtar Liste'ye son şeklini verecek.

Genel başkanlık seçiminde bin 282 kayıtlı delegeden ciddi anlamda Kılıçdaroğlu'na oy vermeyecek bir küskünler grubu oluşursa, Kemal Bey bu küskünlerin sempatisini kazanmak için 'Anahtar Listesi'ni yeniden gözden geçirecek.

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesine göre CHP'de umduğunu bulamayan muhalifler bu listeyi delmek için PM seçimlerine adaylar çıkaracak. Küskün ve muhaliflerin çıkaracakları adaylar ile Kılıçdaroğlu'nun 90 kişilik anahtar listesini aşmaya çalışacakları ve 60 kişilik PM'ye girmek için çaba sarfedecekleri öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesini delegenin sempatisini kazanabilecek çilingir tabir edilen adaylarla aşmaya çalışacak küskün ve muhaliflerin bu yolla en az 5 kişiyi PM'ye sokmak için çaba sarfedecekleri öğrenildi.

TABAN TEKİN'İ YÖNETİMDE İSTİYOR

Kılıçdaroğlu, anahtar listesini oluştururken, geçtiğimiz gün yaptığı toplantıda il başkanlarına 'listede en çok görmeyi istediğiniz beş ismi yazınız' diyerek mini bir anket yaptı. Kılıçdaroğlu'nun, Gürsel Tekin'i yeniden MYK'da görmek istediği yorumları yapılırken, Tekin'in yeni dönemde bir önceki görevi olan Basın ve Medya Sorumluluğu veya parti sözcülüğünü üstlenebileceği konuşuluyor.
Ankara Haber Ajansı

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 10:17 tarihinde yazdırılmıştır.