İçeri bakın ?

İkinci saldırı içeriden gelebilir!
İçeri bakın ? Suriye ile Türkiye arasında Türk askeri uçağının vurulması yüzünden çıkan krizin, iç politik yansımaları ne olur, henüz bunu kimse konuşmadı. Oysa Başbakan'ın deyişiyle "Bölgedeki kukla yönetimleri Türkiye'ye karşı kışkırtan" aktörlerin genelde bir taşla birden fazla kuş vurmaya çalıştığını biliyoruz. Medyanın çoğunlukla dış politik gelişmelere eğildiği bir dönemde, bu kriz iç politikada hangi taşları yerinden oynatabilir?


1- Hükümet ve TSK arasında son zamanlarda gelişen yüksek seviyedeki uyum, bu krizden nasıl etkilenir?

2- NATO'nun kriz boyunca Türkiye ile dayanışma mesajı vermesi, hükümetin soğuk kanlı yaklaşımı açısından gayet uygun ve tamamlayıcı. Ancak işler sıcak çatışmaya varacak boyuta gelirse, mesaj, gerçeğe ne kadar hızlı dönüşür? Bu durumda geçtiğimiz aylarda konuşulan 'NATO'nun başına bir Türk' senaryosu tekrar ısıtılır mı? Birçok yorumcunun Başbakan Erdoğan'ın dünkü konuşmasından çıkarsadığı üzere, Türkiye, Suriye'ye nasıl, nerede ve ne zaman cevap vereceğini kendi belirleyecekse, bu durumda NATO'nun Genel Sekreter koltuğunda bir Türk'ün oturuyor olmasını isterebilir... Orta vadede Başbakan Erdoğan'ın istediği bilinen 'başkanlık sistemi' tartışmalarını etkileyebilecek cinsten bir konu bu.

3- Kriz öncesi soğumaya bırakılan yasalar (CMK250, kürtaj, vs.) kriz gündeminin içersinde nasıl işlenecek?

4- Kukla rejimlerin arkasındaki eller, Suriye konusunda PKK'yı alenen yem olarak kullanmaya başladı. Özellikle Suriye ile sıcak çatışma ihtimalini arttırması açısından çok dikkatli olunması gerekilen bir yem, PKK. Hem Güneydoğu'da hem Karadeniz'de saldırılarını arttıran PKK, hükümetin 'itidal' politikalarını bozmak için toplumda infial uyandıracak yeni terör saldırıları düzenleyebilir mi? Ankara ile enerji politikaları üzerinden sıcak ilişkiler geliştiren Kuzey Irak Kürt yönetimi, Kandil üzerinde baskı kurarak bu konuda PKK'yı dizginleyebilir mi?

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:36 tarihinde yazdırılmıştır.