'Suriye, bir kez daha saldıra bılır

Ellerini ovuşturan ülke hangisi?
'Suriye, bir kez daha saldıra bılır
Türkiye, konunun özüne ilişkin uluslararası destek arıyorsa, bu atılacak bir sonraki adımın meşruiyetini sağlama girişimi olarak değerlendirilmelidir. Bir sonraki adımın öncelikle BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye’ye yaptırım kararı alınmasını sağlamak olduğu söylenebilir. Rusya ve Çin’in müdahale biçimi konusunda pazarlık deneyecekleri de tahmin edilebilir. Ancak, Rusya açısından ve hatta NATO açısından daha tercih edilebilir bir ikinci yol olabilir.

Bu yol, Türkiye’nin NATO, BM, AB ve Arap ülkelerinin onayını alarak kendi başına jeti vuran tesislere karşı atakta bulunması olabilir. Türkiye, Suriye’ye yönelik bir askeri operasyon yapmaya niyetli gibi düşünülmesin. Ancak Suriye geri adım atmaz, Birleşik Krallık ellerini ovuşturmaya Rusya da sorumluluktan sıyrılma arayışlarına devam ederse, bu ihtimal artar.

İhtimalin gerçeğe dönüşmesi ise, benzer bir krizin yeniden yaşanmasıyla olabilir. Suriye kızıyor diye Türkiye keşif uçuşlarını sonlandırmayacağına ve Suriye de uluslararası sularda bile ateş açabildiğine göre, başka kriz yaşanmayacağı söylenemez. Dolayısıyla, Suriye’nin ikinci bir deneme yapması muhtemel.

Beril Dedeoğlu / Star  (İlgili kısım)
 



 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:25 tarihinde yazdırılmıştır.