Suriye'den "ahlaksız teklif"

Kaybolan pilotları arama kurtarma çalışması öncesinde Suriye'den Türkiye'ye, gerilimi daha da tırmandırabilecek bir teklif geldiği ortaya çıktı.
Suriye'den Sabah gazetesinin aldığı bilgiye göre uçağın vurulduğu gün arama kurtarma çalışmaları başlamadan önce Suriyeli yetkililerle temasa geçildi. Suriye karasularına düşen uçaktaki pilotların kurtarılması için arama kurtarma çalışması yapılacağı iletildi. Suriye tarafı da arama kurtarma çalışmalarını, iyi niyet göstergesi olarak birlikte yapabileceklerini söyledi. Ancak bu adımın ardından Şam, "Uçak Suriye hava sahasına girdi. Bulursak uçakta inceleme yapmak istiyoruz. Pilotları bulduğumuz takdirde de sorgulamamız gerekiyor. Bu şartları kabul ediyorsanız arama kurtarma faaliyetlerine izin veririz" şartı geldi.

SERT TEPKİ, GERİ ADIM ATTIRDI
Bu ahlaksız teklife Ankara sert tepki gösterdi. Şam'a "Kendi pilotlarımızı kendimiz ararız. Arama kurtarma faaliyetine de hemen başlıyoruz. Aksi takdirde cevap hakkımızı saklı tutuyoruz" mesajı iletildi. Bu sert tepki üzerine de Suriye, arama kurtarma faaliyetlerine izin verdi. Öte yandan 4 gündür devam eden arama kurtarma çalışmaları, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timleri tarafından dönüşümlü olarak yapılıyor. Enkaz, 1300 metreye kadar inebilen derin su dalgıçları tarafından çıkarılacak. 

Yahya Bostan / Sabah
 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:29 tarihinde yazdırılmıştır.