Yunan generalleri İsrail'i durdurabilir mi?

Yunan generalleri İsrail'i durdurabilir mi?
Yunan generalleri İsrail'i durdurabilir mi?

 


İsrail’in Rumlar’a gönül düşürmesinin tarihi, güney Kıbrıs’ın AB üyeliğine kabul edildiği Mayıs 2004’tür…

 

Gönlünün tahtına oturtmasının tarihi ise Mayıs 2010 olmalı.. Mavi Marmara vakası yani.

 

Sonra ilişkiler hızlanıyor; Aralık 2010’da Münhasır Ekonomik Bölgeler anlaşması imzalanıyor, Mart 2011’de Hristofyas İsrail’i, Şubat 2012’de Netanyahu Kıbrıs’ı ziyaret ediyor...

 

Tel Aviv açısından Arap Baharı ile gelen yalnızlaşma süreci ve enerji rezervleri Akdeniz’i hayati öneme yükseltiyor.. Türkiye ile yaşanan çekişme de tablonun ana renklerine ekleniyor.

 

Hasılı, İsrail arzularının hepsi için güney Kıbrıs stratejik bir "ada".

 

Ama meseleye bir de "derecesiz açı"dan, yani sıfırdan bakalım…

 

Pek akla gelmeyen/görünmeyen bir soru var; Atina, Güney Kıbrıs’ın gitgide İsrail hegemonyasına girmesine ne diyor?

 

Yunanistan, Rum kesimi üzerindeki hamiliğini bıraktı.. Malum şartlardan dolayı bırakmak zorunda kaldı. Desteklemiyor değil, gücü yetmiyor.

 

Güney Kıbrıs ise Yunanistan’ın yaşadığı sıkıntılardan çok etkileniyor, ekonomik kaosun kendisini de dibe çektiğini görüyor.. Ayrıca bir çok Rum Yunan bankaları üzerinden büyük zararlara da uğradı.

 

Krizin ilk zamanlarında sık yazılan ve üst çatısı "Yunanistan ordusunu besleyemiyor" olan haberler anımsandığında, Rumlar’ın Yunanistan’ı eskisi kadar çok istemediği söylenebilir.

 

Keza, güney Kıbrıs’ın ekonomik hali de berbat.. Rusya’dan istediği ve aldığı borç mâlum.. Ama devede kulak. Bu yüzden Akdeniz’den çıkacak enerjiye bel bağlıyorlar ve Türkiye’ye karşı onları koruyacak bir ağabey arıyorlar. Bu yüzden İsrail’i "yeni hami" gören güçlü bir kesim var adada.

 

İşin aslına bakarsanız, Yunanistan’da da Rumlar’ı "devretmek" isteyen bir grup var.. Hem de anahtar teslimi; askeri-enerjik-politik olarak. Fakat.. İstemeyenler de var!

 

Yani burada ciddi çatışma var...

 

Bu çatışmanın Yunanistan, Rum kesimi ve Rusya bağlantıları mevcut. Belki 'yakın'da başka ülkelerle bağlantıları da çıkabilir.

 

Elbette bu bilgilerin hiçbiri İsrail’in adada bir üs arzusunu yalanlamıyor.. İsrail hem Akdeniz çıkışı hem enerjinin Avrupa yolu hem de güneyin korunması için üs istiyor.

 

Kimi akademisyenler, İngiltere’nin ABD ile beraber kullandığı üslere İsrail’in NATO dışından vaziyet edebileceğini söylüyorlar.. İlginç ama zor görünüyor.

 

Son olarak, sadece güneyde değil Kuzey’de de İsrail’in arazi arayış ve alımları yaptığı, bu yatırımların büyük artış gösterdiği bilgisini de ilave edelim.

 

Yaz Akdeniz’de hep sıcak geçer ama.. Mevsim normalleri şimdiden geride kalmış görünüyor.

 

http://twitter.com/NedretErsanel

 

 

 

 

iyibilgi

 


 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 22:25 tarihinde yazdırılmıştır.