TÜRKİYE'NİN NARKOTİK KÖPEKLERİ KAPIKULE'DE EĞİTİLİYOR

Uyuşturucu kaçakçılarının korkulu rüyası narkotik köpeklerinin eğitimlerine, Kapıkule Sınır Kapısı'nda başlandı.
TÜRKİYE'NİN NARKOTİK KÖPEKLERİ KAPIKULE'DE EĞİTİLİYOR Kaçakçılık Daire Başkanlığı Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi Şube Müdürlüğünde görevli köpek eğitmeni 11 personel ile 7 narkotik köpeği eğitimleri gereği yurt dışına çıkış yapmak için sınır kapısına gelen otobüs, otomobil ve tırlarda uyuşturucu madde araması yaptı.
     Köpek eğitmeni Sedat Tepedelenlioğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezinden gelen 7 narkotik köpeğinin sınır kapısında eğitimlere başladığını belirtti. Kapıkule Sınır Kapısı'nın eğitimin bir parçası olduğunu anlatan Tepedelenlioğlu, şunları söyledi:
     ''Burada köpeklerin eğitim yapması büyük bir şans. Çünkü bu kapı taşıt trafiği açısından da çok yoğun bir yer. Köpekler sürekli antrenman yapma fırsatı buluyor. Köpekler sadece eğitim amaçlı değil, gelen otobüs ve tırlarda da gerçek aramalara katılıyor. Arama yapan köpeklerden birinin ismi 'Nehir'. Çok akıllı bir köpek. Yolcu valizlerinde uyuşturucu madde araması yapıyor. Eğer valizden bir koku alırsa patileriyle tırmalıyor. Uyuşturucu madde bulursa biz de ödüllendiriyoruz.''
     Kapıkule Sınır Kapısında narkotik, koku teşhis ve detektör amaçlı eğitilen köpekler, yaklaşık 1 haftalık eğitimlerinin ardından görev yapacağı illere tayin edilecek.
    
     -KÖPEKLER ZORLU EĞİTİMDEN GEÇİYOR
    
     Uyuşturucu ve patlayıcı madde bulmada emniyet güçlerine destek veren narkotik köpekleri göreve alınıncaya kadar bir dizi zorlu eğitimden geçiyor.
     Uyuşturucu kaçakçılığını önlemede kullanılmak üzere eğitilen köpekler, itaat, koku tanıtma, sistemli arama eğitimleri alıyor. Köpeklerin eğitimi yaklaşık 5 ay sürüyor. Eğitimlerinin ardından başarılı olan köpekler ihtiyaç doğrultusunda görev yapacağı illere bakıcılarıyla birlikte tayin ediliyor.
     Narkotik köpekleri en çok Alman ve Belçika kurdu, springer, çatalburun, labrador, golden retriever ırkı köpeklerden seçiliyor.

a.a ajans

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 12:24 tarihinde yazdırılmıştır.