ABD Kongresi Türk Lobisine Geçiyor

ABD Kongresi Türk Lobisine Geçiyor 133 kişiye ulaşan Türk-Amerikan Dostluk Grubu'na 5 üye daha eklenirse ABD Kongresi'nde en büyük grup haline gelecek.
ABD Kongresi Türk Lobisine Geçiyor Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Washington'da Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, bir soru üzerine, ikili ziyaretler çerçevesinde Washington'da bulunduklarını hatırlatarak, dün bütün gün Kongre'de çoğunluk grubu başkan ve yardımcıları ile dış İlişkiler gibi önemli komite ve komisyon başkanlarıyla kapsamlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

''Biliyorsunuz Türkiye-ABD ilişkilerinin birçok boyutu var. Bir tanesi yönetimler arası ilişkiler, bu son derece yoğun seyrediyor ve çok yakın bir iş birliği var. Telefon diplomasisi şeklinde veya bizzat görüşerek çok sık görüşmeler oluyor'' diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Ancak Kongreyle, Senatoyla ilişkilerimiz hep yönetimle olan ilişkilerimize göre biraz daha yavaş seyretmek durumunda oluyor çünkü ancak Washington'a geldiğimizde görüşebiliyoruz. Gerçi son dönemde, Kongreden Türkiye'ye çok ziyaretler oldu fakat yönetim kadar Türkiye'nin oynadığı rolü, önemi her zaman fark edemeyebiliyorlar. Onun için her gelişimizde Kongrenin önemli üyeleriyle toplanıyoruz ve bu ziyaretimizde de bütün bu liderlerle tekrar görüştük. Dosyamızda konularımız arasında Türk-Amerikan ilişkilerinin bütün veçheleri yanında başta Suriye olmak üzere, şu günlerde gündemde olduğu için bütün bölgesel konuları ele aldık.

Çok memnuniyet verici bir gelişmeyi de ifade etmek istiyorum. Türk-Amerikan Dostluk Grubu Kongre'de 133 sayısına ulaştı. Yani bu Kongre'de ciddi bir rakamdır ve şu an itibarıyla ikinci veya üçüncü büyük gruptur. İnşallah 5 üye daha katılırsa en büyük grup haline dönüşecek. Bunun getirdiği büyük bir memnuniyet oldu.''

SURİYE'YE İNSANİ YARDIM PLANI
Davutoğlu, pazartesi-salı günü özellikle uluslararası toplantı ve platform oluşturma konusundaki çalışmalarda önemli bir mesafe alacaklarını düşündüğünü ve önümüzdeki haftanın ortasına doğru bu tablonun daha da netleşeceğini belirterek, ''Bugün BM İnsan Hakları Komisyonuna Cenevre'de insani yardım konusunda başvuruda bulunma talimatı verdim. BM'nin Cenevre ofisinde, özellikle Suriye'ye insani yardım akışının sağlanması için Türkiye olarak bir girişim başlatıyoruz'' dedi.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:24 tarihinde yazdırılmıştır.