Edirnemizden ÜNLÜ BİR TARİHİ ROMAN YAZARI : Mehmet Niyazi ÖZDEMİR GEÇTİ !

Mimar Sinan Vakfı’nın davetlisi olarak şehrimize gelen ünlü tarihi roman yazarı M. Niyazi ÖZDEMİR, MSV Balkan Kültür Merkezi konferans salonunda coşkun bir kalabalığa hitap etti.
Edirnemizden  ÜNLÜ  BİR  TARİHİ  ROMAN  YAZARI : Mehmet Niyazi  ÖZDEMİR  GEÇTİ !

Rumeli Gençlik Gurubu’nun organize ettiği konferansta “Tarihin Kazananı Değil, Savunanı Yazdığı Plevne “ konulu konferansta ÖZDEMİR:

Bizde büyük tarihçiler çıkmamıştır, çünkü; ‘Büyük Milletler Tarih Yapar, Küçük Milletler de Tarih Yazar.’ Dedi.

09.12. 2011 Cuma günü saat 19.30 da başlayan konferans soru-cevap faslı ile birlikte 21.30 sularında sona erdi ve yaklaşık iki saat sürdü.

Özdemir: Benim tarihi romanlarım asla kurgu değildir. Tamamen tarihi bilgi ve belgelere dayanmaktadır. Tarihimizde yaban eller dolaşmaktadır… Tarihe yalan söyletmek son derece zordur. Gerçekler er,  geç ortaya çıkar. Buna engel olamazsınız. Tarihimizi acı, tatlı olaylarıyla olduğu gibi kabul etmek ve ibret almak durumundayız. Geçmişine, tarihine söven ne yazık ki bizden başka da bir millet yoktur.

Ünlü Fransız Şairi Lamartin’e 2.inci Mahmut, yüklüce bir telif ücreti ödeyerek; “AŞİRETTEN İMPARATORLUĞA” adlı, Osmanlı Tarihi’ni yazdırmıştır. Yabancı Tarihçilerin amacı, bizleri tarihimizden koparmaktır. Ecdadımızı vicdanlarda mahkum etmektir.

Bir söz vardır: “Cemiyetleri vicdanları hareket ettirir…” Diye. Bu tamamen gerçektir.

1876 da Osmanlı da ,  Rus tarafı da harbe iştahlı ve hazır değildir ama bizim PAŞALAR, SAHTE EVRAKLARLA SAVAŞ KARARI ÇIKARTIRLAR.

Ve Gazi Osman PAŞA, PLEVNE’DE bir destan yazar…

Biz tarihimizin, tarihi kahramanlarımızın pek kıymetini bilmiyoruz. Bakın Rus tarafı Plevne ile ilgili 481 kitap yazmışken, bizde bu konuda yazılan eser sayısı sadece 4’tür, ne yazık ki!

Rus General, Gazi Osman Paşa için : “Tilki Beyinli, Aslan Yürekli Komutan.” Der.

Gazi Osman Paşa’nın sırrı: “İNANÇ’TIR”. İnançtır, çünkü inancın önüne bir şey geçemez.

Bazen ölü, gelecek nesilleri diriden daha çok ayağa kaldırır.

“İdeoloji, insanı kör eder.” Diye sözlerini tamamlayan ÖZDEMİR, dinleyicilerin sorularını cevaplayarak konuşmasını bitirdi.

Konferans, Mimar Sinan Vakfı Kurucu Başkanı Hasan Gümüş’ün konuşmacıya teşekkürü ve çiçek buketi takdimi ile sona erdi.

Çıkışta dinleyicilere aşure ikram edildi. geceden kısa bir görüntü seyretmek için tıklayınız

trakya22.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mehmet Niyazi Özdemir kimdir ?

 

1942 yılında Sakarya'nın Akyazı ilçesinde doğdu. İlk ve orta okulu orada okudu. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde bitirdi. Sonra Hukuk Fakültesi'ne girdi; oradan mezun oldu. O zamanlar da hukuk fakültesinde takıntısız olarak üçüncü sınıfa geçenler, dekanlığa müracaat edip, izin alarak edebiyat fakültesinin herhangi bir bölümüne devam edebiliyorlardı. Felsefeden de sertifika yaptıktan sonra, devlet felsefesi branşında doktora yapmak için Almanya'ya gitti.

Brilon'daki Guethe Enstitüsü'ndeki lisan öğreniminden sonra, Moxburg Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ditrich Pirson'un yanında "Türk Devletlerinde Temel Hürriyetler"konulu doktorasına başladı. Hocası Bonn'a sonra da Köln'e tayin edilince Mehmet Niyazi de onu takip etti. 1976 yılında doktorasını bitirdikten sonra, hocasının yanında aynı kürsüde çalışmaya başladı. Hâlâ Moxburg Üniversitesi ile teması devam etmekle beraber, 1988 yılından beri Türkiye'de ikamet etmektedir. 1987'den beri de ilk başta haftada üç gün, sonraları haftada bir gün ZAMAN gazetesinde yazmaktadır. Ayrıca; Genç Akademi, Nizam-ı Alem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi gibi dergilerde makalelerini de zaman zaman Batı dergilerinde yayınlatmaya çalışıyor.


ESERLERİ
1- Varolmak Kavgası: Bir imam hatiplinin hayatını konu alan roman, 1970. 2- Bayram Hediyesi: Çeşitli hikâyelerin toplandığı kitap, 1971. 3- Çağımızın Aşıkları: Almanya'daki hayatımızı anlatan roman, 1977. 4- Ölüm Daha Güzeldi: Tahir Mihmandarlı'nın hayatını anlatan roman, 1982 (Milli Kültür Vakfı Ödülü'ne layık bulundu). 5- İslam Devlet Felsefesi: Araştırma kitabı, 1988. 6- Türk Devlet Felsefisi: Araştırma kitabı, 1989. 7- Yazılmamış Destanlar: Balkan Savaşı'nı anlatan roman, 1989. 8- Medeniyet Ülkesini Arıyor: Araştırma kitabı, 1991. 9- İki Dünya Arasında: Roman, 1992. 10- Çanakkale Mahşeri. Çanakkale Savaşı'nı anlatan roman, 1998 (Yazarlar Birliği Ödülü). 11- Türkiye'nin Meseleleri-1 (Kültür) (makalelerden oluşmaktadır, 1992). 12- Türkiye'nin Meseleleri-2 (Kültür) (makalelerden oluşmaktadır, 1992

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:26 tarihinde yazdırılmıştır.