Trakya Üniversitesinde Mescit Bulunmamasına Alperen Ocaklarından Tepki

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ'NDE MESCİT BULUNMAMASI İLE İLGİLİ ALPEREN OCAKLARI EDİRNE ŞUBE BAŞKANI ALPASLAN CANKALOĞLU'NUN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMA
Trakya Üniversitesinde Mescit Bulunmamasına Alperen Ocaklarından Tepki  
 
 
         Türkiye`nin en köklü, en özgürlükçü! eğitim kurumlarından Trakya Üniversitesi,(hem Ayşekadın Kampüsü hem de Balkan Yerleşkesinde) uyguladığı mecsit yasağı  yıllardır süregelmekte ve bu durum bizleri ziyadesi ile şaşırtmaktadır.30 bini aşkın öğrencisi bulunan üniversitede ibadet edecek yer yok.Bu konu da hassas olan öğrenci arkadaşlarımız dilekçe yazdı, imza topladı üniversite yönetimine sundu.Fakat üniversite yönetimi mescit talebine kulak tıkıyor.
 
       Arkadaşlarımızın bize aktardığına göre üniversite yönetimi  talebi değerlendirmiyor.Dolayısı ile biz sivil toplum kuruluşlarını da bu durum hakikaten üzüyor.Öğrenci arkadaşlarımız daha sonra bu durumu "Mescidimiz yok, imzalarımız görmezden geliniyor. Rektör, üzerine düşeni yapmıyor." diyerek şikâyetlerini Yükseköğretim Kurulu`na (YÖK) iletti.Hatta arkadaşlarımız bu durumu Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık makamına da dilekçe yazarak sorunlarının çözümü için yardım istediler. 
 
    Edirne Alperen Ocakları Başkanı olarak ben de Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi mezunuyum.Fakat bu duruma bir türlü akıl sır erdiremedim.Hem özgürlüklerden bahsedeceksin hem de özgürlükleri kısıtlayacaksın bu tezatı anlamamız mümkün değil.Avrupa sınırında olan modern, çağdaş bir üniversiteye bu durum yakışmamaktadır.


     Bizler Diyanet İşleri Başkanlığı`nın kontrolünde bir mescit açılarak bu sıkıntılarının giderilmesini istiyoruz.Öğrenci arkadaşlarımız  merdiven altı gibi kuytu yerlerde namaz kıldıklarını söylüyorlar.

     Birçok üniversite de bu yasak ve yasakçı zihniyet ortadan kaldırılmışken yaşadığımız yer olan Osmanlı'ya yıllarca başkentlik yapmış Edirne'de Trakya Üniversitesi'nde bu durumun devam etmesi manidardır.Birçok  üniversite de camii ve mescit olup öğrenciler inançlarının gereği olan ibadetlerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar.


   Şunu da belirtmek isteriz ki, ibadet hürriyeti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`nin 9. maddesi ve Anayasa`nın 24. maddesinde güvence altına alınmıştır. Görülüyor ki bu durum ulusal ve uluslararası mevzuata aykırıdır.Biran önce Trakya Üniversitesi'nin hem Ayşekadın hem Balkan hemde Tunca yerleşkelerine mescit açılmalıdır ve öğrenciler bu mağduriyetten kurtarılmalıdır.
 
https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:34 tarihinde yazdırılmıştır.