Ülkemizdeki İlk Robotlu Süt Sağım Tesisi , Tekirdağ da Açıldı .

Ülkemizdeki İlk Robotlu Süt Sağım Tesisi Tekirdağ'da Açıldı
Ülkemizdeki İlk Robotlu Süt Sağım Tesisi , Tekirdağ da Açıldı . Ülkemizdeki İlk Robotlu Süt Sağım Tesisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi EKER’ in Katılımıyla Hizmete Açıldı.

Sarp Hayvancılık Besicilik Tarım Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti tarafından İlimiz Saray İlçesi Göçerler köyüne kurulan Ülkemizdeki İlk Robotlu Süt Sağım Tesisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Mehmet Mehdi EKER, Vali Zübeyir KEMELEK, Milletvekillerimiz Tevfik Ziyaeddin AKBULUT, Özlem YEMİŞÇİ, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Soner Çizen, Tarım Hayvancılık İl Müdür Vekili Erdem Karadağ, Bağcılık Araştırma Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Saray Kaymakam Vekili Marmara Ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz, Sarp Hayvancılık Besicilik Tarım Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti 3 kuşak yöneticileri ve halkımızın katılımıyla hizmete açıldı.

Vali Zübeyir KEMELEK açılışta yapmış olduğu konuşmasında;  bugün gerçekten hem İlimizin hem ülkemizin en modern tesisinin açılışına tanık olacağız. Ben bu tesisi düşünen planlayan ve gerçekleştiren Cüneyt Özgümüş’e teşekkür ediyorum.

Tekirdağ  hayvancılık ve tarım konusunda  Ülkemizde önde gelen İllerimizden biridir. Türkiye buğday üretiminin % 4.2’ sini, ayçiçeği üretiminin % 38’ ini ve kanola üretiminin % 48’ sini üreten bir potansiyele sahiptir. Bu bakımdan tarım ve hayvancılık konusunda hem bölgemize hem ülkemize örnek olabilecek tesislerimiz mevcuttur. Açılan tesisimizin yeri  pazar üretimine yakın bir yerde olması son derece doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bölgemizde birçok süt işleyen tesislerimiz bulunmakta ve ayrıca İstanbul gibi büyük bir pazara bir saatlik mesafedeyiz. Ben başta Sayın Bakanımıza İlimize teşrif ederek böyle örnek bir tesisin açılışı ile bizimle beraber olduğundan dolayından dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan İlimiz olarak 1 yılda 147 milyon TL doğrudan destek aldık. Bu 147 milyon TL’ nin 27 milyon TL’ si hayvancılık alanındaki destek primleri oluşturmaktadır. Bu destek primleri sayesinde et ve süt verimlerimiz sürekli artmaktadır. Tarımsal ve hayvancık alanlarındaki yatırımlarımız sürekli büyümektedir. Tesisin İlimize ve Ülkemiz ekonomisine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehmet Mehdi EKER törende yaptığı konuşmasında; tarım sektörü insanlık tarihiyle birlikte var olmakta ve bu sektör insanlık var olduğu sürece devam edecektir. İnsanlığın varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan gıdanın kaynağı tarım sektörüdür. Tarım ve hayvancılık sektörünün daha modern teknoloji kullanmak suretiyle gelişmesi bugünün ihtiyacıdır

8 yıl önce Türkiye’de 24 milyon hektar tarım arazisi işleniyordu. Buradan 23 milyar dolar gelir elde ediliyordu. Bugün yine aynı alandan 62 milyar dolar tarım hasılatı elde ediliyor. Aynı alandan daha çok ürün ve verimlilik artışı budur. Türkiye bundan 8 yıl önce 23 milyar dolar hasıla ile dünya ülkeleri içinde 11. sıradaydı. Bugün ise yedinci sırada yer alıyor. Türkiye, 4 ülke geçti ve Avrupa’da birinci ülke oldu. Bu bizim bu sektörün yapılanmasına verdiğimiz değerle ortaya çıktı.

Türkiye’de tarım arazilerinin miras paylaşımından dolayı bölünmektedir. Bu durum bizim için ciddi problem teşkil ediyor. Çıkaracağımız yeni yasayla miras paylaşımından dolayı bölünmüş olan arazilerin parsel birleştirilmesi yapılacak ve böylece tarım sektörünün önündeki büyük problem çözülmüş olacak. Amacımız, Türkiye’de tarımsal üretimi yüksek verimli hale getirmek. Bu duruma son vermek için ilgili yasa da öngörülen taslak hazır ve açıldığında Meclise sunacağız. Bizim tarım ihracatımız 13 milyar dolar ve Türkiye, aldığından çok daha fazlasını dünyaya satıyor.

Tarım kanunundan önce, tarım kırsal alanda yaşayan köylü vatandaşların yaptığı faaliyet olarak algılanmaktaydı. Bu dönemde ürünün kalite ve standardına kimse önem vermemekteydi. Daha önce  hayvancılık toplam tarım destekleri içinde yüzde 4′lük paya sahipti.Bugün ise hayvancık yüzde 23′lük paya sahip bulunmakta ve 100 bine yakın vatandaşımız  faizsiz kredilerden yararlanmaktadır.

Faizsiz krediler sayesinde çok sayıda tesis kuruldu. Bundan 8 yıl önce Türkiye’de küçük işletmelerde hayvansal üretim yapılırdı. 50′nin üzerinde hayvan bulunduran tesis sayısı yalnızca 4 bin 300 iken, bugün Türkiye’de 20 bin tane içinde 50′den fazla hayvan bulunduran tesis vardır.

Tarihte ilk kez bir bölgenin şap hastalığından ari hale getirildi. Hastalıktan ari bölge olan Trakya’nın korunması adına tedbirler alındı. ‘Hedefimiz Trakya’yı Türkiye’nin hayvancılık ihracat üssü haline getirmek. Trakya’dan da doğuya doğru hastalıktan ari olan bölge sayımızı artıracağız dedi.

Sarp Hayvancılık Besicilik Tarım Gıd.San. ve Tic. Ltd.Şti Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt ÖZGÜMÜŞ tarafından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi EKER’ e hediye, Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi EKER tarafından Vali Zübeyir KEMELEK’ e plaket takdim edildi.

Tesisin açılışını yapan ve robot sağım sistemi hakkında yetkililerden bilgi alan Bakanımız Mehmet Mehdi EKER , daha sonra İlimizden ayrıldı.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:34 tarihinde yazdırılmıştır.