Marmara Depremi'nin 12. Yılı

Marmara'yı sarsan 17 Ağustos depreminin üzerinden 12 yıl geçti, ama izleri hala silinmedi.
Marmara Depremi'nin 12. Yılı Marmara'yı sarsan 17 Ağustos depreminin üzerinden 12 yıl geçti, ama izleri hala silinmedi. 18 bine yakın can alan, yüz binlerce kişiyi evsiz bırakan 17 Ağustos Depremi'nde yaşamını yitirenler, çeşitli etkinliklerle anıldı.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi olan ve 17 Ağustos 1999 günü saat 03. 02'de meydana gelen, herkesi uykuda yakalayan, Richter ölçeğine göre 7. 4 büyüklüğündeki deprem, Kocaeli'nin yanı sıra Sakarya, Yalova, İstanbul, Düzce illeri olmak üzere tüm Marmara bölgesini etkiledi.

Resmi kayıtlara göre Kocaeli'nde 9 bin 477, Sakarya'da 3 bin 891, Yalova'da 2 bin 504, İstanbul'da 981, Bolu'da 270, Bursa'da 268, Eskişehir'de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişinin can verdiği büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kaldı.

 

Yaklaşık 24 bin kişinin yaralanmasına, çok sayıda kişinin sakat kalmasına neden olan depremde sadece Kocaeli Bölgesi'nde 17 bine yakın bina depremin ilk dalgasında çöktü. 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasar gördü. 14 bin 133 işyeri hasar gördü. Yaklaşık 45 bin prefabrik konut yaptırıldı. 150 binin üzerinde vatandaş kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik ve çadırlarda yaşadı.

DAVALAR DÜŞTÜ

Depremden sonra, binaların fenni sorumluları ile müteahhitlerin yasal sorumlulukları yıllarca tartışma konusu oldu. Açılan davalar belirsizlik nedeniyle uzun süre sonuçlanmayınca, 7. 5 yıllık yasal süre 2008 yılı Şubat ayında doldu ve zaman aşımı nedeniyle karara bağlanamadan düştü.

Kocaeli'nde açılan 900 davadan sadece 60'ı mahkumiyetle sonuçlandı. Bunların büyük bölümü para cezasına çevrildi. Sadece 9 kişi de hapis cezasına çarptırıldı.

ANMA ETKİNLİKLERİ

Kocaeli'de 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hayatını kaybedenler çeşitli etkinliklerle anıldı.

Marmara depreminin merkez üssü Gölcük'ün Kavaklı sahilindeki "Deprem Anıtı" önünde düzenlenen anma töreninde konuşan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, 17 Ağustos 1999'da deprem gerçeğinin Gölcük'ü çok kötü yakaladığını ve ağır bir fatura ödediklerini söyledi.

"Bugün buradan bir mesaj veriyoruz. Tüm topluma tüm insanların mesajımızı can kulağıyla dinlemesini istiyoruz" diyen Ellibeş, "Bundan sonra olabilecek felaketlerde insanlarımızın hazırlıklı olarak yaşantılarını sürdürmeleri en büyük arzumuz, isteğimizdir. Bizim yaşadığımız acıları başkaları yaşamasın diyorum. Bu vesileyle depremde şehit olan tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" şeklinde konuştu.

Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından

"Deprem Anıtı"na çelenkler bırakıldı.

-Kocaeli Fuar alanındaki tören-

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince Kocaeli Fuar alanında gece yarısına kadar devam eden etkinliklerde Galata Mevlevi Topluluğu Semazen grubu tarafından sema gösterisi gerçekleştirildi.

Semah gösterisinin ardından hafız Bünyamin Topçuoğlu ile Türkiye Kur'an-ı Kerim okuma birincileri Hikmet Akça ve Adem Akbaş tarafından Kur'an okundu. Anma etkinliği 17 Ağustos Marmara depreminde yaşamını yitirenler için okunan duanın ardından sona erdi.

-Meşaleli yürüyüş-

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin (TMMOB) düzenlediği "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü"ne katılanlar ise saat 02. 30'da Demokrasi Parkı'ndan Anıtpark'a doğru yürüyüşe geçti.

Meşaleler taşıyan vatandaşlar, "deprem öldürmez, ihmal öldürür", "İzmit uyuma, depremi unutturma" şeklinde slogan atarak Anıtpark'a kadar yürüdü.

Grup 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin gerçekleştiği saat 03. 02'de saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldı.

-Adapazarı'nda acılar 03. 02'de tazelendi-

17 Ağustos'ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenler, Adapazarı'nda, felaketin yaşandığı saat 03. 02'de anıldı.

Sivil toplum örgütleri ve belediyelerin ilgi göstermediği anma etkinlikleri, depremi yaşayan 50 kişilik grubun kent meydanında toplanmasıyla başladı. Kalımcılar Kızılay Serdivan Şubesi'nin katkısıyla, meydanda deprem fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdi.

Saat 03. 02'yi gösterdiğinde 50 kişilik grup el ele kenetlenerek saygı duruşunda bulundu. Grup, depremde hayatını kaybedenler için okudukları duanın ardından dağıldı.

-Yalova'da Deprem Anıtı'nda tören düzenlendi-

Yalova'da vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren, yıkılan binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'nı ziyaret etti. Depremde hayatını kaybeden kişilerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakan vatandaşlar, anıt içindeki fotoğraf sergisini de gezdi.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:39 tarihinde yazdırılmıştır.